Oamenilor le este frică să ceară ajutor de la alții, deoarece cred că, dacă o fac, vor părea slabi. Este important să înțelegem de ce a cere ajutor este un lucru bun și care pot fi beneficiile pe termen lung.
Cercetările arată că a cere ajutor, mai precis a împărtăși informații și probleme personale, demonstrează celorlalți că ei sunt importante pentru noi, dezvoltând astfel relații. Partajând informații, putem arăta o imagine bună despre noi înșine, deoarece oamenii care împărtășesc informații despre ei înșiși sunt adesea văzute ca prietenoși și încrezători. Oamenii caută aceste calități atunci când decid cu cine vor să intre în legătură.
Un sondaj arată, de asemenea, că profesorii cu performanțe înalte cer sfaturi de mai multe ori de la colegii lor. Acest lucru se poate datora faptului că oamenii cu performanțe bune doresc să se îmbunătățească și, prin urmare, caută sfaturi pentru a-și identifica și îmbunătăți punctele slabe. Cealaltă explicație posibilă se bazează pe efectul Dunning-Kruger, care afirmă că cei mai puțin talentați își văd de obicei abilitățile exagerate. Aceasta înseamnă că persoanele cu performanțe slabe sunt mai puțin probabil să ceară sfaturi, deoarece cred că performanța lor este deja ridicată.
Cererea de ajutor ne permite să ne înconjurăm de oameni cu care ne putem simți confortabil și care ne pot ajuta să ne dezvoltăm în continuare. Acești oameni creează optimism și speranță, că suntem capabili să facem față situațiilor provocatoare, ceea ce ne îmbunătățește rezistența. Dacă suntem capabili să cerem ajutor și să primim feedback, putem depăși eșecurile și ne putem îmbunătăți, acestea sunt calități cheie pentru a ne crește rezistența.
Având o echipă în jurul nostru poate crește nivelul eforturilor noastre. Cercetări recente au arătat că, stând lângă oameni muncitori ne crește etica de muncă. Dar, mai interesant, acest efect a fost perceput indiferent dacă individul a îndeplinit o sarcină mai dificilă sau mai ușoară.
De asemenea, putem primi ajutor de la alții și sub formă de laudă și feedback, care ne pot ajuta să performam mai bine. Un studiu efectuat pe un grup de copii cu vârste cuprinse între 9 și 12 ani a constatat că copiii care sunt lăudați pentru inteligența lor au mai multe șanse să aleagă sarcini care le oferă un aspect inteligent în viitor. Copiii care au fost lăudați pentru eforturile lor au au mai multe șanse să aleagă sarcini care să le permită să învețe noi informații.
Cheia pentru îmbunătățirea bunăstării este să te simți conectat cu ceilalți și să înveți lucruri noi. Ambele lucruri pot fi îmbunătățite cerând ajutorul altora. Izolarea duce adesea la anxietate, îndoială și stres.
Deși de multe ori putem simți că a cere ajutor este un semn de slăbiciune, multe cercetări demonstrează că este într-adevăr o trăsătură a oamenilor maturi și care învață flexibil.