De-a lungul anilor, am urmărit diverse mărci care și-au construit un număr mare de urmăritori în social media și au câștigat în mod constant o mulțime de clienți.
Nunțile, de exemplu, sunt o afacere mare în SUA. În medie, un cuplu cheltuiește 26.645 de dolari pentru ziua lor specială. Industria nunților valorează 53,4 miliarde de dolari.
82% dintre proprietarii de mici afaceri folosesc social media pentru a-și comercializa afacerea.
Este timpul ca afacerea TA să fie prezentă și activă pe rețelele sociale.
Acest blog prezintă 10 strategii eficiente de marketing în social media care te vor ajuta să-ți dezvolți afacerea mai repede și mai ușor.
Creează conținut de calitate
Afacerea ta se află într-un mare dezavantaj dacă nu creezi conținut de înaltă calitate în mod regulat.
Conținutul este ceea ce vezi în social media. Conținutul este ceea ce vezi peste tot pe internet. Iar marketingul de conținut ajută o afacere să atragă și să păstreze atenția.
Multe întreprinderi fac marketing de conținut. De aceea există o mulțime de conținut.
Pentru a trece prin zgomot și pentru ca afacerea ta să iasă în evidență, ai nevoie de conținut de înaltă calitate. Conținutul de înaltă calitate este atractiv, ușor de înțeles, conține multe elemente vizuale și este mai ușor de optimizat pentru social media și motoarele de căutare.
Multe întreprinderi se străduiesc să creeze conținut de calitate. Acest lucru oferă afacerii tale posibilitatea de a străluci.
Conținutul de calitate domină rețeaua socială. Simpla creare de cantități mari de conținut pentru a avea ceva de împărtășit nu funcționează. Ai nevoie de calitate pentru a câștiga.
Conform unui studiu, companiile B2C cheltuiesc în medie 32% din bugetul total de marketing pentru marketingul de conținut.
De fapt, unele companii cheltuiesc până la 50% din bugetul de marketing pentru marketingul de conținut.
De ce?
Pentru că văd un randament real al investiției lor.
De fapt, 75% dintre comercianți spun că își măresc investițiile în marketingul de conținut. Conținutul de calitate obține un nivel ridicat de implicare, rate de click, trafic și distribuiri sociale.
Conectează-te pe rețelele sociale
Pentru a-ți dezvolta afacerea prin intermediul rețelelor de socializare, trebuie să-ți convingi adepții să se implice cu tine. Implicarea este cheia vânzării în social media.
Cum poți obține angajamentul?
Mai întâi, dăruiește. Nu ai cum să obții engagement în social media dacă nu dai. Există multe modalități de a obține implicare în social media.
Suntem mari fani ai curatoriatului de conținut.
Iată cum funcționează:
Atunci când distribui conținutul altora pe rețelele de socializare, etichetează-le. Persoanele pe care le etichetezi vor fi notificate că cineva tocmai le-a etichetat.
Persoana care l-a postat ar putea să-ți mulțumească într-un comentariu. Acest lucru va atrage și mai multe priviri către profilul de social media al afacerii tale.
O altă modalitate eficientă de a te implica în social media este de a interacționa direct cu potențialii clienți.
Mulți dintre ei îți urmăresc în prezent concurenții. Urmărește-le. Implică-te cu ei. Implicarea cu aceștia pe rețelele de socializare îi va încuraja să-ți recunoască afacerea.
Dezvoltarea conținutul anterior al concurenților, care a avut rezultate bune pe rețelele sociale
„În 48 de ore se creează mai mult conținut decât s-a creat între începutul timpului și 2003” – Eric Schmidt
Concurenții tăi cheltuiesc mai mult timp, resurse și bani pentru marketingul de conținut decât oricând înainte. Aceștia știu că marketingul de conținut este esențial pentru a concura pentru atenție în social media.
Modalitatea inteligentă de a crea cel mai bun conținut este să te uiți la ceea ce funcționează pentru concurenții tăi și să faci să fie și mai bun.
Să spunem că dorești să creezi conținut despre hrană pentru câini. Trebuie să găsim cel mai bun conținut care a fost publicat pe acest subiect.
Buzzsumo este instrumentul perfect pe care îl folosim pentru a găsi cel mai bun conținut care a avut rezultate bune în social media. Am tastat cuvântul cheie „hrană pentru câini” în caseta de căutare Buzzsumo.
Primele două rezultate au adunat 257,3 mii și, respectiv, 203 mii de distribuiri pe Facebook. Sunt multe. Dacă reușești să obții acest nivel ridicat de implicare pe Facebook, conținutul tău va avea succes.
Analizează acest conținut și creează ceva mai bun. Conținutul tău va avea mai multe șanse de succes. Afacerea ta va avea mai multă vizibilitate pe rețelele de socializare și chiar va avea acoperire în presă.
Crearea și partajarea conținutului vizual
Conținutul text este o parte esențială a marketingului în social media. Dar pentru a ieși cu adevărat în evidență în social media, trebuie să creezi și să distribui o mulțime de conținut vizual. Conținutul tău va genera cu 94% mai multe vizualizări dacă adaugi elemente vizuale convingătoare.
Implicarea pe care o obții atunci când adaugi elemente vizuale la postarea ta este uriașă. Fotografiile de pe Facebook, de exemplu, generează mai multă implicare decât o postare de text obișnuită.
Crearea conținutului în diferite formate
Nu te mira că încă vorbim despre conținut. Motivul este simplu:
Marketingul de conținut este rege în social media. Nu există o altă modalitate magică de a avea succes în social media. Trebuie să înțelegi că nu există un singur tip de conținut. Marketingul de conținut înseamnă mai mult decât scrierea de articole pe blog.
Îți vei plictisi adepții dacă distribui doar postări de blog pe profilurile tale sociale. Este posibil ca nu tuturor celor care te urmăresc să le placă să citească articolele de pe blog. Trebuie să creezi diferite formate de conținut pentru a te implica cu adevărat și a construi o relație de durată cu fanii de pe rețelele de socializare ai afacerii tale.
Iată 10 formate de conținut pe care le poți încerca:
- Infografice
- Videoclipuri
- Ghiduri
- Postări de opinie (vociferări)
- Listele
- Cărți electronice
- Studii de caz
- Podcasturi
- Interviuri
- Cercetări și date originale
Recent, Single Grain, o companie de marketing digital, a publicat un studiu unic care analizează backlink-urile Airbnb. Aceasta aduce varietate conținutului publicat pe blogul lor. Postarea a fost bine primită de fanii companiei pe rețelele de socializare.
Crearea unui plan social media
Pentru a dezvolta relații personale cu părțile interesate în social media, ai nevoie de un plan. Lipsa unui plan de social media le oferă un avantaj concurenților tăi.
Un plan bun îți va spune ce trebuie să prioritizezi, când să implementezi și cum să măsori și să optimizezi.
Dacă partajezi orice conținut pe care vrei, oricând ai chef, nu vei influența consumatorii. Dar un plan face exact acest lucru. Te ajută să intri în inimile publicului tău. Un plan de social media îți va spune când potențialii clienți îți vor vedea actualizările sociale în cea mai bună formă și când se vor implica în ele.
Folosirea hashtag-urilor cu înțelepciune
Hashtag-urile sunt o modalitate eficientă de a crește raza de acțiune a afacerii tale în social media.
O campanie de hashtag-uri a stimulat traficul în orașul sfânt Ierusalim în 2016, când Hanukkah și Crăciunul au coincis. Campania a încurajat locuitorii Ierusalimului, turiștii și oamenii din întreaga lume să împărtășească fotografii de la sărbătoare cu hashtag-ul #hanukkahjlm pe Facebook, Instagram și Twitter.
Care este rezultatul?
Campania a ajuns la 980,7 mii de persoane și a primit 2,6 milioane de reacții.
Prin organizarea unei astfel de campanie de hashtag-uri, afacerea ta poate trece de la statutul de necunoscută la cel de una dintre cele mai mediatizate companii din întreaga țară.
Conversia actualizărilor sociale populare în bloguri
Uneori facem postări la întâmplare pe rețelele de socializare și acestea primesc multe vizualizări și implicare. Acest lucru arată că fanilor tăi le place subiectul. Dacă transformi actualizarea într-o postare pe blog, ai șansa de a atrage trafic către site-ul sau blogul tău.
Educație, divertisment, inspirație și informații pe Facebook
Cu peste 1,7 miliarde de utilizatori activi lunar, Facebook este o planetă de sine stătătoare. Utilizatorii Facebook reprezintă un grup demografic divers. Aproape fiecare utilizator de internet are un cont de Facebook.
Indiferent ce produs vinde afacerea ta, poți profita de audiența uriașă a Facebook pentru a crea cerere.
Fie că ești broker sau agent de asigurări, poți folosi Facebook pentru a ajunge la oameni. Indiferent de tipul de afacere pe care o conduci, Facebook este platforma pe care afacerea ta o poate folosi pentru a ajunge la potențialii clienți.
Legendary Whitetails, de exemplu, este o afacere de familie care vinde îmbrăcăminte casual unică, cadouri și echipamente pentru vânătorii de coadă albă prin intermediul catalogului și al site-ului său.
Pagina lor de Facebook are peste 1,4 milioane de fani. Este incredibil pentru o afacere mică. De asemenea, aceștia își folosesc pagina de Facebook pentru a distribui postări care îi inspiră pe fani.
Dacă pagina de fani a afacerii tale de pe Facebook a adunat un număr frumușel de fani, este timpul să începi să îi educi, să îi distrezi și să îi inspiri în mod activ.
Concentrarea mai întâi pe un singur canal social
Există o mentalitate perfecționistă în marketingul actual. Întreprinderile mici doresc să fie prezente pe toate canalele sociale.
Înțelegem de ce.
Niciodată în istorie nu a existat o perioadă în care ai avut la dispoziție atât de multe canale și strategii de marketing din care să alegi. Astăzi avem Facebook, Instagram, TikTok, Pinterest, Twitter, Snapchat, LinkedIn, YouTube, Quora, Medium și chiar Reddit.
Toate aceste canale sociale sunt locuri excelente pentru a direcționa potențialii clienți către pagina ta de afaceri. Proprietarii de afaceri sunt prea împrăștiați în încercarea de a fi prezenți pe toate aceste canale sociale.
Adevărul crud este că, dacă ești la început de drum, poți realiza puține lucruri cu bugetul, timpul și personalul limitat.
Este și mai greu atunci când ești singura persoană care conduce afacerea.
Social media nu este nici măcar sarcina care consumă cel mai mult timp al comercianților. Dacă dorești cu adevărat să-ți dezvolți afacerea prin intermediul social media, concentrează-te pe câteva canale sociale. În acest fel, vă poți aloca mai bine timpul, asigurându-te în același timp că obții cele mai bune rezultate pe fiecare canal social în care investești timp și bani.
Cu aceste 10 strategii de social media, afacerea ta va începe în curând să crească rapid și constant. Nu te aștepta la miracole, schimbarea nu se produce peste noapte, dar dacă folosești bine strategiile de mai sus, vei începe să vezi o creștere după câteva săptămâni.