Economiile includ banii puși deoparte pentru a acoperi cheltuieli viitoare planificate sau neprevăzute. Este important să prezinți economiile în orice plan de afaceri, deoarece acestea îți permit să atingi obiectivele de afaceri, să te pregătești pentru evenimente neprevăzute, să menții operațiunile atunci când vânzările sunt scăzute și să câștigi dobândă prin utilizarea unui cont de economii la o instituție financiară.
De ce sunt importante economiile pentru creșterea afacerii?
Te ajută să te pregătești pentru evenimente imprevizibile
Faptul de a avea economii la îndemână te poate asigura că perioadele de vânzări mai lente sau provocările neprevăzute nu îți vor împiedica activitatea.
Îți permite să câștigi la economii
Un cont de economii deschis la o instituție financiară îți poate aduce un venit sub formă de dobândă. Ia în considerare opțiunile disponibile și alege pe cea care se potrivește nevoilor tale. Trebuie să iei în considerare câți bani dorești să economisești, cum vei accesa fondurile, câtă dobândă poți obține și când dorești să retragi banii.
De exemplu, este posibil să poți obține o dobândă mai mare cu un certificat de depozit decât cu un simplu cont de economii, dar vei plăti o penalizare dacă retragei bani din acest cont înainte de o dată prestabilită.
Te pregătește să-ți atingi obiectivele
Stabilirea unor obiective de economisire pe termen mediu și lung te poate ajuta să-ți dezvolți sau să-ți extinzi afacerea, să deschizi un nou punct de vânzare, să faci îmbunătățiri și multe altele.
Cum poți economisi?
Dacă ești reticent să începi să economisești sau crezi că nu este posibil, gândește-te că aceasta este o cale către oportunități interesante, nu o povară. Este posibil să ai nevoie de fonduri pentru situații neprevăzute, atât bune, cât și rele, în cadrul afacerii tale. Iată câțiva pași de bază pentru a te ajuta să începi.
Creează un buget și respectă-l
Atunci când creezi un buget lunar, ia în considerare supraestimarea costurilor preconizate. În acest fel, probabil că îți vor rămâne bani pe care să-i pui în economii.
Plătește-te mai întâi pe tine însuți
Pune deoparte o sumă fixă în fiecare lună și tratează-l ca pe orice altă factură. Pune deoparte o parte din venitul tău și urmărește cum îți cresc economiile personale.
Economisește cu înțelepciune
Alege metodele de economisire care se potrivesc cel mai bine obiectivelor tale. Poți verifica la mai multe instituții financiare pentru a vedea ce tipuri de conturi sunt disponibile și ce dobândă oferă fiecare.
Pregătește-te pentru necunoscut
Constituie un fond de urgență cu o sumă suficientă pentru cheltuielile de afaceri pe trei până la șase luni. Fiecare afacere se confruntă cu vremuri dificile. Dacă ai economii pe trei până la șase luni pentru a te ajuta să treci peste această perioadă, poți fi mai bine pregătit să-ți menții afacerea deschisă.
Stabilește obiective financiare pentru a te menține pe drumul cel bun
Folosește obiective SMART, astfel încât să știi exact cât de mult dorești să economisești și cât timp îți va lua să atingi acest obiectiv. Dacă îți stabilești obiective clare, îți este mai ușor să rămâi motivat și să-ți urmărești progresul.
Cum îți stabilești obiectivele de economisire?
Înainte de a te decide asupra unei metode de economisire, trebuie să stabilești motivul pentru care economisești. Acest lucru poate fi pentru a cumpăra echipamente noi, mașină nouă, pentru a angaja mai mulți angajați, pentru a aduce îmbunătățiri sediului afacerii sau pur și simplu pentru a economisi din cheltuielile neprevăzute. Menținerea acestui obiectiv final în minte te va ajuta să atingi această etapă. Indiferent de obiectiv, suma economisită nu trebuie să fie mare. Pentru a începe să economisești, ia în considerare stabilirea unei sume specifice în fiecare lună, nu doar o plată unică.
Obiective SMART
Motivele reale pentru a economisi sunt un bun motivator. Gândește la obiectivele pe termen scurt (achizițiile lunare sau anuale curente) și la obiectivele pe termen lung (pentru evenimente importante și cheltuieli mari), folosind următoarele orientări SMART:
Specific – Obiectivele specifice inspiră. Stabilirea unui obiectiv clar, cu rezultate specifice, te ajută să te concentrezi asupra economisirii.
Measurable – Obiectivele măsurabile îți permit să vezi care este sarcina reală pe care o ai de îndeplinit. Numerele reale te ajută să măsori progresul pe parcurs.
Attainable – Obiectivele realizabile dau roade. Atunci când îți stabilești un obiectiv, asigură-te că acesta este realizabil.
Relevant – Obiectivele relevante au sens. Stabilește un obiectiv doar dacă știi că va avea sens pe termen lung.
Time-bound – Obiectivele limitate în timp au un termen limită real. Stabilirea unui termen limită pentru obiectivul tale te va ajuta să-ți menții angajamentul de a-l atinge.
După ce ți-ai stabilit obiectivele financiare, este timpul să începi să economisești. Alegerea metodei de economisire potrivite depinde de câțiva factori: câți bani dorești să economisești, cum vei accesa banii și când dorești să-i retragi. Primul pas este să evaluezi opțiunile pe care le ai la dispoziție.
Conturi de economii
Există mai multe categorii de conturi de economii din care poți alege. Poți folosi un singur cont de economii sau mai multe conturi pentru a-ți organiza și separa banii în scopuri diferite. Multe întreprinderi folosesc conturi de economii diferite, în funcție de momentul în care doresc să retragă banii și de scopul pentru care îi vor folosi.
De exemplu, ai putea deschide un cont de economii pentru banii pe care îi vei folosi pentru a cumpăra o nouă clădire peste un an și un alt cont de economii pentru cheltuieli neprevăzute. Păstrarea banilor separat te poate ajuta să eviți tentația de a-i cheltui pe alte lucruri.
Un mare avantaj al păstrării banilor în conturi de economii este că poți câștiga dobândă pentru banii economisiți. Suma pe care o câștigi va depinde de rata dobânzii din cont și de frecvența cu care este compusă dobânda (cât de des este plătită în contul tău). Conturile cu o rată a dobânzii mai mare și cu plăți mai frecvente ale dobânzii îți vor aduce o dobândă mai mare.
Iată câteva conturi de economii pe care trebuie să le iei în considerare:
Conturi de economii de bază
Conturile de economii de bază oferă cele mai mici rate ale dobânzii, de obicei mai mici de 1%, dar îți poți retrage cu ușurință banii prin transferarea lor într-un alt cont sau prin retragerea de numerar de la o sucursală sau de la un bancomat. Găsește un cont care nu percepe comisioane, indiferent de suma de bani pe care o ai în cont. Conturile de economii de bază sunt oferite de obicei de băncile tradiționale, dar pot fi disponibile și prin intermediul băncilor online.
Conturi de piață monetară
Conturile de piață monetară pot oferi rate ale dobânzii mai mari decât conturile de economii de bază și, adesea, îți oferă un acces mai ușor la banii tăi. Poți obține un card de debit sau un cec pentru a retrage sau cheltui bani dintr-un cont de piață monetară. Cu toate acestea, deseori trebuie să depui o sumă mare de bani pentru a îndeplini cerința de sold minim pentru a deschide un cont și să păstrezi un sold ridicat pentru a câștiga dobândă.
Conturi de economii online
Conturile de economii online oferă rate ale dobânzii similare cu cele ale conturilor de piață monetară, dar, de obicei, nu au cecuri sau carduri de debit, ceea ce poate fi un avantaj dacă nu dorești să fii tentat să cheltui banii. Poți accesa în continuare banii cu ușurință, transferându-i într-un alt cont. Sau, dacă ai și un cont curent online la aceeași instituție financiară, poți retrage bani din contul de economii prin intermediul unui bancomat. Cu toate acestea, nu poți folosi această opțiune pentru a vorbi personal cu un reprezentant al serviciului clienți.
Indiferent de tipul de cont de economii pe care îl alegi, ia în considerare posibilitatea de a stabili un plan de economisire automată. Aceste planuri vor transfera automat în fiecare lună o anumită sumă din contul tău curent în contul de economii, ajutându să-ți crești economiile fără a fi nevoie să te gândești la asta.
Constituiește un fond de urgență
Un fond de urgență este reprezentat de banii pe care i-ați pus deoparte pentru a acoperi costurile neprevăzute legate de funcționarea afacerii tale. Aceste costuri pot fi legate de o perioadă de vânzări lente sau de un eveniment neprevăzut, cum ar fi un dezastru natural sau o deteriorare a afacerii și a inventarului tău. Multe dintre aceste costuri nu pot fi prevăzute dinainte și aproape toată lumea se confruntă cu aceste cheltuieli pe durata de viață a afacerii lor. Prin constituirea unui fond de urgență, te poți asigura că ești pregătit să faci față unei crize financiare neașteptate. Experții recomandă să constitui și să menții un fond de urgență care să acopere între trei și șase luni de cheltuieli de afaceri.
Rezumat
Economiile pot fi importante în viața unei persoane, dar și în menținerea unei afaceri. Dacă îți stabilești un obiectiv și pui deoparte o anumită sumă în fiecare lună, realizarea a ceea ce îți dorești poate fi mult mai ușoară. Fie că este vorba de o mașină nouă, de un nou sediu de afaceri sau de orice altceva care ar fi prea mare pentru a fi cheltuit ca o cheltuială unică. Dacă economisești suma de care ai nevoie, nu trebuie să o cheltuiți pe toată odată, ci o poți acumula în sume lunare mai mici. Dacă îți stabilești un obiectiv, creezi un plan pentru a-l atinge și te ții de el necondiționat, orice devine posibil.