Cercetarea cuvintelor cheie

keyword research

În timp ce Google ne ține în alertă cu toate actualizările de algoritmi, un lucru a rămas destul de consistent pentru comercianții care doresc să își optimizeze site-ul pentru căutare: cercetarea cuvintelor cheie.

În acest articol, vom defini ce este cercetarea cuvintelor cheie, de ce este importantă, cum să efectuezi cercetarea de care ai nevoie pentru strategia SEO și cum să alegi cuvintele cheie potrivite pentru site-ul tău web.

De ce este importantă cercetarea cuvintelor cheie

Cercetarea cuvintelor cheie oferă informații valoroase despre întrebările pe care publicul tău țintă le caută efectiv pe Google. Informațiile pe care le poți obține despre acești termeni de căutare reali te pot ajuta să-ți dezvolți strategia de conținut și strategia de marketing mai amplă.

Oamenii caută online soluții folosind cuvinte cheie. Astfel, dacă conținutul tău ajunge cu succes în fața publicului tău în timpul căutărilor, poți atrage mai mult trafic. Prin urmare, merită să te concentrezi asupra acestor căutări.

În plus, în metodologia inbound, nu creezi conținut în funcție de ceea ce vrei să le spui oamenilor, ci trebuie să creezi conținut în funcție de ceea ce oamenii vor să descopere. Cu alte cuvinte, publicul nostru vine la noi.

cercetarea cuvintelor cheie

Totul începe cu cercetarea cuvintelor cheie.

Cercetarea cuvintelor cheie are multe avantaje, dintre care cele mai populare sunt:

Perspective în ceea ce privește tendințele de marketing

O cercetare eficientă a cuvintelor cheie îți poate oferi informații despre tendințele actuale de marketing și te poate ajuta să-ți concentrezi conținutul pe subiecte relevante și pe cuvintele cheie pe care le caută publicul tău.

Creșterea traficului

Cu cât identifici mai multe cuvinte cheie relevante pentru conținutul pe care îl publici, cu atât vi fi mai bine poziționat în rezultatele motoarelor de căutare – și cu atât vi atrage mai mulți vizitatori pe site-ul tău web.

Achiziționarea clienților

Dacă afacerea ta are un conținut pe care alți profesioniști din domeniul afacerilor îl caută, poți să le satisfaci nevoile și să le oferi un apel la acțiune care îi va conduce pe aceștia într-o călătorie a clientului de la conștientizare la cumpărare.

Prin cercetarea popularității, a volumului de căutare și a intenției generale a cuvintelor cheie, poți răspunde la întrebările la care cei mai mulți oameni din publicul tău țintă doresc să primească un răspuns.

Cu toate acestea, cuvintele cheie în sine este una dintre cele mai importante elemente, deoarece Google a evoluat dincolo de algoritmii de căutare precisă.

Cuvinte-cheie vs. subiecte

Auzim din ce în ce mai des despre cât de mult a evoluat SEO în ultimii 10 ani și despre cum cuvintele cheie în sine au devenit irelevante pentru o bună poziționare în căutările zilnice ale oamenilor.

Și, într-o anumită măsură, acest lucru este adevărat, dar din perspectiva unui profesionist SEO, abordarea este diferită. Mai degrabă, contează intenția din spatele cuvântului cheie și dacă o bucată de conținut rezolvă acea intenție (mai multe despre intenție într-un minut).

căutare

Dar asta nu înseamnă că cercetarea cuvintelor cheie este un proces învechit. Permite-mi să-ți explic:

Cercetarea cuvintelor cheie îți spune ce subiecte îi interesează pe oameni și, presupunând că folosești instrumentul SEO potrivit, cât de populare sunt aceste subiecte în rândul publicului tău. Termenul cheie aici este „subiect” – prin cercetarea cuvintelor cheie pentru care obții un volum mare de căutări în fiecare lună, poți identifica și clasifica conținutul tău în subiecte despre care dorești să vorbești. Poți utiliza apoi aceste subiecte pentru a defini cuvintele-cheie pe care să le cauți și să le vizezi.

Elemente de cercetare a cuvintelor cheie

Atunci când efectuezi o cercetare a cuvintelor cheie, există trei elemente importante cărora trebuie să le acorzi cea mai mare atenție.

Relevanță

Google clasifică conținutul pe baza relevanței. Aici intervine conceptul de intenție de căutare. Conținutul tău se va clasifica pentru un cuvânt cheie numai dacă se potrivește cu ceea ce doresc motoarele de căutare. În plus, conținutul tău trebuie să fie cea mai bună sursă pentru acea interogare. La urma urmei, de ce ar clasifica Google mai bine conținutul tău dacă acesta oferă mai puțină valoare decât alte conținuturi de pe web?

Autoritatea

Google acordă mai multă greutate surselor pe care le consideră autoritare. Acest lucru înseamnă că trebuie să faci tot ce poți pentru a deveni o sursă credibilă, adăugând conținut util și informativ pe site-ul tău și promovând acest conținut pentru a obține semnale sociale și backlink-uri. Dacă nu ești considerat autoritar în domeniul tău sau dacă SERP (Search Engine Results Page) a cuvântului cheie este plină de surse serioase cu care nu poți concura (cum ar fi Forbes sau Mayo Clinic), ai mai puține șanse de a fi clasat, cu excepția cazului în care conținutul tău este excepțional.

google

Volum

Poți fi clasat pe prima pagină pentru un anumit cuvânt cheie, dar dacă nimeni nu îl caută, acesta nu va genera trafic pe site-ul tău. Este ca și cum ai deschide un magazin într-un oraș fantomă.

Volumul de căutare este măsurat în termeni de MSV (monthly search volume), care reprezintă numărul de căutări ale unui cuvânt cheie într-o lună în toate grupurile țintă.

Cum să cauți cuvinte cheie pentru strategia SEO

Îți voi prezenta un proces de cercetare a cuvintelor cheie pe care îl poți urma pentru a te ajuta să compilezi o listă de termeni pe care ar trebui să îi vizezi. În acest fel, vei putea dezvolta și implementa o strategie puternică de cuvinte cheie care te va ajuta să fii găsit cu termenii de căutare care te interesează cu adevărat.

Pasul 1: Fă o listă de subiecte importante, relevante, pe baza a ceea ce știi despre afacerea ta

Pentru a începe acest proces, gândește-te la subiectele pentru care dorești să te poziționezi în clasament pe teme generale. Vei găsi în jur de 5-10 subiecte pe care le consideri importante pentru afacerea ta, iar mai târziu, folosind aceste subiecte, vei găsi cuvinte cheie specifice.

Dacă ești un blogger, probabil că acestea sunt subiectele pe care le abordezi cel mai des pe blog. Sau poate că acestea sunt subiectele care apar cel mai des în conversațiile de vânzări. Pune-te în locul clienților tăi – ce tipuri de subiecte ar căuta publicul țintă pe care ai dori ca afacerea ta să fie găsită? De exemplu, dacă ai fi o companie precum Fodorium – care se ocupă de activități de marketing, ai putea avea subiecte generale precum:

  • „marketing” (21K)
  • „blogging” (19K)
  • „email marketing” (30K)
  • „lead generation” (17K)
  • „SEO” (214K)
  • „social media marketing” (71K)
  • „analiză de marketing” (6,2K)

social media marketing

Vezi acele numere în paranteze din dreapta fiecărui cuvânt cheie? Acesta este volumul lor lunar de căutare. Aceste date îți permit să evaluezi cât de importante sunt aceste subiecte pentru publicul tău și în câte subteme diferite trebuie să creezi conținut pentru a avea succes cu acel cuvânt cheie. Pentru a afla mai multe despre aceste subteme, trece la pasul 2…

Pasul 2: Completează aceste subiecte cu cuvinte cheie.

Acum că ai câteva subiecte pe care dorești să te concentrezi, este timpul să definești câteva cuvinte cheie care se încadrează în aceste subiecte. Acestea sunt fraze de cuvinte cheie pentru care crezi că este important să te poziționezi în SERP, deoarece clientul tău țintă este posibil să caute aceste fraze specifice.

De exemplu, dacă ar fi să iau penultimul subiect pentru o companie de marketing – „social media marketing” – aș face un brainstorming de cuvinte cheie pe care cred că oamenii le-ar scrie în legătură cu acest subiect. Acestea pot include următoarele:

  • Ce face marketingul social media?

  • De ce este marketingul social media bun pentru mine?

  • Am nevoie de social media marketing?

  • De ce am nevoie de social media marketing?

  • Cât de important este marketingul social media?

Și așa mai departe și așa mai departe. Scopul acestui pas nu este de a face o listă finală de cuvinte cheie. Vrei doar să obții un set de fraze pe care potențialii clienți le pot folosi pentru a căuta conținut legat de subiectul tău. Restrângerea listei se face mai târziu în acest proces, astfel încât să nu fie prea greoaie.

cuvinte cheie, social media

Deși Google criptează din ce în ce mai multe cuvinte cheie în fiecare zi, o altă modalitate inteligentă de a găsi idei de cuvinte cheie este să îți dai seama pentru ce cuvinte cheie oamenii găsesc deja site-ul tău web. Pentru aceasta, vei avea nevoie de un software de analiză a site-urilor web, cum ar fi Google Analytics. Examinează sursele de trafic ale site-ului tău și analizează traficul de căutare organică pentru a identifica cuvintele-cheie pe care oamenii le folosesc pentru a ajunge pe site-ul tău.

Repetă acest exercițiu cu atâtea subiecte câte subiecte ai. Și nu uita că, dacă ai probleme cu termenii de căutare relevanți, poți oricând să te adresați colegilor tăi care lucrează cu clienții – cei care lucrează în vânzări sau servicii – și să-i întrebi ce tipuri de termeni folosesc clienții potențiali și clienții sau ce întrebări frecvente au. Acestea sunt adesea puncte de plecare excelente pentru cercetarea cuvintelor cheie.

Pasul 3: Înțelege modul în care intenția afectează căutarea cuvintelor cheie și analizează în consecință.

După cum am menționat în secțiunea anterioară, intenția utilizatorului este acum unul dintre cei mai importanți factori pentru o bună poziționare în motoarele de căutare, cum ar fi Google. În prezent, este mai important ca site-ul tău să abordeze problema pe care motorul de căutare încearcă să o rezolve, decât să includă pur și simplu cuvântul cheie pe care îl folosește motorul de căutare. Cum afectează acest lucru cercetarea cuvintelor cheie?

Este ușor să luăm cuvintele cheie la valoarea nominală și, din păcate, sub suprafață, cuvintele cheie pot avea multe semnificații diferite. Deoarece intenția din spatele căutării este atât de importantă pentru potențialul de clasificare, trebuie să fii deosebit de atent la modul în care interpretezi cuvintele cheie pe care le vizezi.

De exemplu, să presupunem că ești în căutarea cuvântului cheie „cum să începi un blog” pentru un articol pe care vrei să-l creezi. „Blog” poate însemna o postare pe blog sau site-ul blogului în sine, iar intenția din spatele cuvântului cheie va influența direcția articolului tău. Motorul de căutare vrea să știe cum să înceapă un articol de blog personalizat? Sau vrea să știe cum să lanseze un domeniu de site web în scopuri de blogging? Dacă strategia ta de conținut îi vizează doar pe cei interesați de aceasta din urmă, va trebui să te asiguri că înțelegi intenția cuvântului cheie înainte de a te angaja.

cuvinte cheie, scrie

Pentru a verifica care este intenția unui utilizator în legătură cu un cuvânt cheie, este posibil să tastezi pur și simplu acel cuvânt cheie într-un motor de căutare și să vezi ce tipuri de rezultate apar. Asigură-te că tipul de conținut de la Google este strâns legat de ceea ce intenționezi să creezi pentru cuvântul cheie.

Pasul 4: Caută termeni de căutare înrudiți.

Acesta este un pas creativ la care poate că te-ai gândit deja în timpul cercetării cuvintelor cheie. Dacă nu, aceasta este o modalitate excelentă de a completa aceste liste.

Dacă ai probleme în a te gândi la mai multe cuvinte cheie pe care oamenii le-ar putea căuta în legătură cu un anumit subiect, verifică termenii de căutare care apar atunci când introduci un cuvânt cheie în Google. Când tastezi fraza și derulezi până la sfârșitul listei de rezultate Google, poți observa câteva sugestii de căutări legate de textul inițial. Aceste cuvinte cheie îți pot da idei pentru alte cuvinte cheie pe care să le iei în considerare.

Vrei un bonus? Tastează câțiva termeni de căutare înrudite și vezi termenii de căutare înrudiți pentru acestea.

Pasul 5: Folosește instrumentele de cercetare a cuvintelor cheie în avantajul tău.

Instrumentele de cercetare a cuvintelor cheie și de SEO te pot ajuta să găsești idei suplimentare de cuvinte cheie pe baza cuvintelor cheie exacte și a corespondențelor frazelor de cuvinte cheie bazate pe ideile pe care le-ai generat până acum. Unele dintre cele mai populare sunt:

  • Ahrefs
  • SEMrush
  • Ubersuggest
  • Google Keyword Planner
  • SECockpit
  • Keywords Everywhere
  • Moz
  • KeywordTool.io
  • KWFinder

cuvinte cheie, seo

Cum să găsești și să selectezi cuvinte cheie pentru site-ul tău?

Dacă ai deja o idee despre cuvintele cheie pentru care dorești să te poziționezi, este timpul să-ți rafinezi lista pe baza a ceea ce funcționează cel mai bine pentru strategia ta. Iată cum:

Pasul 1. Folosește Google Keyword Planner pentru a-ți scurta lista de cuvinte cheie.

Planificatorul de cuvinte cheie de la Google îți poate oferi estimări privind volumul de căutare și traficul pentru cuvintele cheie pe care le ai în vedere. Poți utiliza apoi informațiile obținute din Planificatorul de cuvinte cheie pentru a completa unele spații goale utilizând Google Trends.

Utilizează Keyword Planner pentru a semnaliza termenii din lista ta, care au un volum de căutare prea mic (sau prea mare) și care nu ajută la menținerea unui mix sănătos, așa cum am discutat mai sus. Cu toate acestea, înainte de a șterge ceva, verifică istoricul tendințelor și predicțiile lor în Google Trends. În acest fel, poți vedea dacă, de exemplu, merită să investești acum în anumiți termeni cu un volum de căutare scăzut și să profiți de avantajele ulterioare.

Sau poate că te uiți la o listă prea voluminoasă de termeni și trebuie să o reduci cumva… Google Trends te poate ajuta să determini care sunt termenii care au o tendință ascendentă și, prin urmare, merită să le acorzi mai multă atenție.

Pasul 2: Prioritizează fructele care sunt la îndemână.

Prin prioritizarea fructelor la îndemână, ne referim la prioritizarea cuvintelor cheie care au o șansă de clasare în funcție de autoritatea site-ului.

Companiile mari vizează de obicei cuvinte cheie cu un volum mare de căutări și, deoarece aceste mărci sunt deja bine stabilite, Google le acordă de obicei autoritate pe o serie de subiecte.

De asemenea, poți lua în considerare cuvintele cheie care au o concurență redusă. Cuvintele-cheie care nu au deja mai multe articole care se luptă pentru prima poziție îți pot permite să îți asiguri această poziție în mod implicit – dacă nu există alții care încearcă să o ocupe.

Pasul 3: Verifică volumul lunar de căutare (MSV) pentru cuvintele cheie selectate.

Dorești să scrii conținut pe care oamenii vor să îl descopere, iar verificarea MSV vă poate ajuta să faci acest lucru.

Volumul lunar de căutări reprezintă numărul de ori în care o interogare sau un cuvânt cheie este introdus în motoarele de căutare în fiecare lună. Instrumente precum searchvolume.io sau Google Trends te pot ajuta să afli gratuit care sunt cele mai frecvent căutate cuvinte cheie în grupuri de cuvinte cheie conexe.

cuvinte cheie, google trends

Pasul 4: Atunci când alegi cuvintele cheie, ia în considerare caracteristicile SERP.

Există mai multe caracteristici SERP pe care Google le va evidenția dacă sunt utilizate corect. Un mod simplu de a le cunoaște este să cauți cuvintele cheie pe care le alegi și să vezi cum arată primul rezultat. Dar, pentru o scurtă prezentare generală a tipurilor de fragmente de caracteristici SERP, iată un rezumat al acestora.

Pachete de imagini

Pachetele de imagini sunt rezultate de căutare care apar ca un rând orizontal de imagini într-o poziție organică în motorul de căutare. Dacă ai un pachet de imagini, poți scrie o postare plină de imagini pentru a te clasa în el.

Fragmente de paragraf

Sublinierile, cunoscute și sub numele de fragmente de paragraf, sunt fragmente scurte de text care apar în partea de sus a rezultatelor căutării Google pentru răspunsuri rapide la interogările de căutare obișnuite. Înțelegerea intenției de căutare și oferirea de răspunsuri concise, la obiect, te poate ajuta să obții poziții în clasament.

Fragmente de listă

Fragmentele de listă sau articolele de listă sunt fragmente pentru postările care descriu etapele unui lucru de la început până la sfârșit – adesea pentru căutări de tip „cum să”. Crearea de intrări cu instrucțiuni directe, clare și formatare te poate ajuta să obții aceste plasamente.

Video highlight-uri

Punctele de evidențiere video sunt videoclipuri scurte pe care Google le afișează în partea de sus a paginii de interogare a căutării, în loc de fragmente de evidențiere a textului. Publicarea unui videoclip atât pe YouTube, cât și pe site-ul tău web te poate ajuta să obții aceste poziții în clasament, dacă este etichetat cu cuvintele-cheie vizate pe care oamenii le caută.

Pasul 5: Verifică dacă în fiecare subiect există un amestec de termeni principali și de cuvinte cheie de tip long-tail.

Termenii principali sunt fraze de cuvinte cheie care sunt mai scurte și mai generale – de obicei, au doar unul până la trei cuvinte, în funcție de persoana la care te adresezi. Pe de altă parte, cuvintele cheie long-tail sunt fraze de cuvinte cheie mai lungi, care conțin de obicei trei sau mai multe cuvinte.

cuvinte cheie

Este important să te asiguri că ai un amestec de fraze principale și fraze cu long-tail, deoarece astfel vi avea o strategie de cuvinte cheie care este bine echilibrată între obiectivele pe termen lung și câștigurile pe termen scurt. Acest lucru se datorează faptului că termenii principali au tendința de a fi căutați mai des, astfel încât sunt adesea (nu întotdeauna, dar adesea) mai competitivi și mai greu de clasificat decât termenii de tip long-tail. Gândește-te: fără a lua în considerare volumul de căutare sau dificultatea, care dintre următorii termeni crezi că ar fi mai greu de clasificat?

  1. Cum să scrii un articol de blog grozav 
  2. blogging

Dacă ai răspuns 2, ai perfectă dreptate. Dar nu te descurajezi. În timp ce termenii de titlu tind să se laude cu cel mai mare volum de căutare (ceea ce înseamnă un trafic potențial mai mare), sincer, traficul din fraza „cum să scriem articole de blog grozave” este, în general, mai dorit.

De ce?

Pentru că cineva care caută ceva atât de specific este probabil să fie un căutător mult mai calificat pentru produsul sau serviciul tău (presupunând că ești în domeniul blogging-ului) decât cineva care caută ceva foarte general. Și, deoarece cuvintele cheie lungi tind să fie mai specifice, este de obicei mai ușor de spus ce caută de fapt persoanele care caută aceste cuvinte cheie. Dar cineva care caută „blogging” ar putea căuta pentru o mulțime de motive care nu au nimic de-a face cu afacerea ta.

Așadar, verifică lista ta de cuvinte cheie pentru a te asigura că ai o combinație sănătoasă de termeni de bază și cuvinte cheie long-tail. Vi dori cu siguranță să obții câteva câștiguri rapide din cuvinte cheie long-tail, dar pe termen lung ar trebui să încerci să vizezi și cuvintele cheie mai dificile.

cuvinte cheie, blogging

Pasul 6: Vezi cum se clasează concurenții tăi pentru aceste cuvinte cheie.

Doar pentru că concurentul tău face ceva, nu înseamnă că trebuie să faci și tu la fel. Același lucru este valabil și pentru cuvintele-cheie. Doar pentru că un cuvânt cheie este important pentru concurentul tău, nu înseamnă că este important și pentru tine. Cu toate acestea, înțelegerea cuvintelor cheie pentru care concurenții tăi încearcă să se claseze este o modalitate excelentă de a-ți reevalua lista de cuvinte cheie.

În cazul în care concurentul lor se clasează pentru cuvinte cheie care se află și pe lista ta, merită cu siguranță să lucrezi la îmbunătățirea clasamentului tău pentru acele cuvinte cheie. Cu toate acestea, nu le ignora nici pe cele pe care concurenții tăi nu par să le abordeze. Aceasta poate fi o mare oportunitate pentru tine de a câștiga cotă de piață și în termeni importanți.

Înțelegerea echilibrului dintre termenii care pot părea un pic mai dificili din cauza concurenței, în comparație cu termenii puțin mai realiști, te va ajuta să menții un echilibru similar pe care îl permite o combinație de termeni de bază și de termeni lde lungă durată. Nu uita, scopul este de a obține o listă de cuvinte cheie care să-ți ofere câteva câștiguri rapide, dar care să te ajute să progresezi și spre obiective SEO mai dificile.

Te întrebi, cum vă dai seama pentru ce cuvinte cheie se poziționează concurenții tăi? În afară de căutarea manuală a cuvintelor cheie într-un browser incognito și de a vedea unde se clasează concurenții tăi, Arel=”noopener” target=”_blank” hrefs îți permite să rulezi o serie de rapoarte gratuite care vă arată principalele cuvinte cheie pentru un anumit domeniu. Aceasta este o modalitate rapidă de a-ți face o idee despre tipurile de termeni pentru care se clasează concurenții tău.

Cele mai bune cuvinte cheie pentru SEO

Înțelege că nu există „cele mai bune” cuvinte cheie, ci doar cele pe care publicul tău le caută în număr mare. Ținând cont de acest lucru, sarcina ta este de a dezvolta o strategie care să te ajute să clasifici paginile și să crești traficul.

cuvinte cheie, strategie seo

Pentru strategia SEO, trebuie  luat în considerare relevanța, autoritatea și volumul. Dorești să găsești cuvinte cheie foarte căutate pentru care poți concura în mod rezonabil, pe baza:

  • Nivelul de concurență cu care te confrunți.
  • Capacitatea ta de a produce conținut de calitate superioară față de ceea ce se află în prezent în clasament.

Și ai cuvintele cheie potrivite pentru SEO-ul site-ului tău.

Acum ai o listă de cuvinte cheie care te va ajuta să te concentrezi pe subiectele potrivite pentru afacerea ta și să obții câștiguri pe termen scurt și lung.

Asigură-te că reevaluezi aceste cuvinte cheie la fiecare câteva luni – o dată pe trimestru este un bun punct de referință, dar unele întreprinderi preferă să facă acest lucru mai des. Pe măsură ce dobândești și mai multă autoritate în SERPs, vei descoperi că poți adăuga din ce în ce mai multe cuvinte cheie la lista ta de obiective, în timp ce îți menții prezența actuală și apoi crești în noi domenii pe lângă aceasta.