Cum să cereți o mărire de salariu?

How to ask for a raise?

Atunci când ceri o mărire de salariu, toată lumea știe că trebuie să te concentrezi pe motivul pentru care o meriți, nu pe motivul pentru care ai nevoie de ea.

Dar dacă cel mai mare argument al tău este că ai nevoie de ea?

Inflația a atins cel mai înalt nivel din ultimii 41 de ani și mulți se tem că creșterea salariilor nu ține pasul cu creșterea prețurilor. Potrivit unui sondaj recent realizat de firma de recrutare de personal Robert Half în rândul a peste 1.000 de lucrători din SUA, aproape 62% dintre respondenți au declarat că intenționează să ceară o mărire de salariu în acest an, principalul motiv fiind acela de a ține pasul cu creșterea costului vieții.

Din fericire, există modalități de a lua în considerare inflația în cererea de mărire de salariu. Piața forței de muncă este încă fierbinte, așa că multe companii se concentrează pe retenția angajaților pentru a-i împiedica să plece.

cere mărire de salariu

Iată 6 pași pentru a obține o mărire de salariu bazată pe inflație:

Află ce părere are angajatorul tău despre includerea inflației în majorări

Este posibil ca unii angajatori să ia deja în considerare creșterile costului vieții atunci când acordă majorări. Dacă nu ești sigur, poți aduce în discuție acest aspect în timpul evaluării anuale sau după finalizarea cu succes a unui proiect, spune Tori Dunlap, expert în finanțe personale și fondator al Her First 100K, o platformă de educație financiară pentru femeile milenare.

Dunlap sugerează: „Mi-a plăcut foarte mult să fac parte din această echipă și sunt încântat de viitorul meu aici. Am fost curios să văd ce ar lua în considerare atunci când se iau în considerare majorările. Pe lângă performanța mea generală, sunt luate în considerare și costurile legate de inflație?”.

Numerele

În cazul în care angajatorul tău nu ia automat în considerare inflația, consultă indicele prețurilor de consum pentru a afla rata inflației din ultimele 12 luni. Ia acel număr cu zecimale, adaugă 1 și înmulțește suma cu salariul actual pentru a afla cât poți cere, spune Brooke McCord, coach profesionist la firma de coaching Ama La Vida.

Cere să discutați despre salariul tău

Pentru mulți, cel mai greu este să abordeze subiectul.

Dunlap recomandă să trimiți un e-mail de genul: „Aș dori să găsim un moment pentru a discuta despre salariul meu actual. După ce am făcut o cercetare de piață și am evaluat modul în care inflația a afectat costul vieții, consider că este oportună o creștere a salariului meu. Îmi place foarte mult acest rol și această echipă și mă văd aici pentru mulți ani de acum încolo, așa că vreau să găsesc un număr care să ne facă pe amândoi fericiți. Ce zile și ce ore ar fi cele mai bune pentru dumneavoastră?”

salariu

Dacă ai o recenzie care urmează să fie publicată în curând, poți lega cererea ta de aceasta.

McCord sugerează: „Știu că se apropie evaluarea mea de performanță și abia aștept să o fac. Datorită performanțelor mele recente și a inflației, aș dori să discutăm despre remunerația mea, pe lângă faptul că vreau să analizăm ce fac bine, unde mă pot îmbunătăți și cum pot continua să mă dezvolt în cadrul acestei echipe”.

Fă-ți cercetările

Folosiți site-uri precum Payscale și Glassdoor pentru a-ți compara salariul cu cel al colegilor din industria ta. Ține cont de regiunea geografică și de domeniul tău de expertiză, spune Josh Doody, fondator al Fearless Salary Negotiation și antrenor de negociere a salariilor pentru ingineri software de top și manageri de inginerie.

Compilează realizări, aprecieri și evaluări pozitive ale performanțelor care arată în mod specific cum ați avut succes. Concentrează-te pe măsurători și exemple concrete și concentrează-te asupra modului în care te-ai îmbunătățit.

„Conversația pe care o ai este: „Salariul meu a fost stabilit cândva în trecut, iar acum simt că salariul meu nu reflectă în prezent munca pe care o fac””, a spus Doody. „Dorești să identifici care sunt lucrurile pe care le-ai făcut în trecut și pentru care nu ești compensat în prezent pe baza modului în care ai fost plătit pentru munca ta și care este valoarea acestor lucruri?”. În acest fel, spui: „Iată salariul meu țintă și motivul pentru care am ales asta”.”

Concentrează-te pe valorile tale

Deși inflația face parte din discuție, rezultatele tale ar trebui să fie piatra de temelie a negocierii.

„Întotdeauna vrei să te întorci la valoarea pe care o aduci companiei”, a spus McCord. „Concentrează-te pe modul în care ai ajutat echipa și compania să își atingă obiectivele.”

Dunlap sfătuiește să aduci exemple concrete de contribuții înainte de a se apleca asupra inflației. Când faci acest lucru, încerci să spui: „Mi-ar plăcea să văd ce aș putea realiza mai mult în acest rol, dar salariul meu actual nu se potrivește cu rata inflației în acest domeniu. Costul de trai a crescut cu X% în ultimele 6 luni, așa că aș dori ca salariul meu să crească în mod corespunzător, astfel încât să pot continua să mă dezvolt și să ating noi obiective în cadrul companiei noastre”.

mărire de salariu

Urmărire

Primirea răspunsului “nu” nu este neapărat un capăt de drum.

Dunlap sugerează să spui: „Mulțumesc că ați purtat această conversație cu mine. Aș fi bucuros să stabilim o dată pentru a purta din nou această conversație. Ar fi posibil la sfârșitul trimestrului următor? Între timp, îmi puteți da un feedback pentru a înțelege ce ați dori să vedeți de la mine în această perioadă pentru a-mi asigura salariul dorit?”.

Nu uita că salariul este doar o parte a compensației, spune McCord.

„Dacă cererea de mărire de salariu este respinsă, poți întreba despre creșterea PTO, ore flexibile, telemuncă, bonusuri, echitate”, spune el.

Când ți se refuză în mod constant o mărire de salariu, ar fi bine să cauți un loc de muncă în altă parte. „Dacă nu sunt dispuși să cedeze și să-ți recunoască munca depusă, poate fi un semn că este timpul să mergi mai departe”, spune McCord.