Dacă conținutul tău este mediocru, este aproape imposibil să convingi oamenii să-ți acorde atenție. Dar dacă conținutul tău este uimitor, este ușor de promovat. Este ușor să generezi trafic. Și este mult mai ușor să obții clienți de calitate.
Pentru a crea conținut atractiv, vom fura una dintre tehnicile lui Brian Dean. Se numește tehnica zgârie-nori și se bazează pe crearea unui conținut valoros care „tronează” deasupra conținutului concurenților – de unde și numele.
Aceasta este ceea ce conferă conținutului tău un avantaj competitiv, facilitând obținerea de share-uri sociale și backlink-uri.
Tehnica implică trei etape:
- Căutarea unui conținut care s-a dovedit deja că obține share-uri sociale și backlink-uri.
- Postarea unui conținut care este mai bun decât orice altceva pe tema respectivă.
- Realizarea publicității pentru a atrage trafic și pentru a colecta clienți potențiali.
Destul de simplu? Să o descifrăm.
Găsește conținut care s-a dovedit a avea performanțe bune
Pentru a găsi conținut dovedit, începe cu instrumentul numit Buzzsumo.
Buzzsumo este un motor de căutare care găsește conținutul cel mai bine partajat pentru orice termen de căutare dat. Îți oferă chiar și numărul exact de distribuiri pentru fiecare articol pe fiecare dintre rețelele sociale majore.
Iată un exemplu: dacă caut termenul „landing page design”, Buzzsumo va extrage articolele despre landing page design cu cele mai multe distribuiri sociale.
Dacă cele mai distribuite articole pe o temă au o mulțime de distribuiri sociale (aproximativ 500+), atunci se dovedește că acea temă este populară. Acest lucru înseamnă că, dacă creezi conținut în această temă, acesta este deja predestinat să obțină distribuiri sociale.
Deci, iată ce vei face: mai întâi, caută pe Buzzsumo subiectul despre care vrei să scrii. Dacă articolele tale de top au obținut un număr bun de distribuiri sociale, fă o listă cu cele mai distribuite articole și citește-le pe toate.
Pe măsură ce citești, reține două lucruri:
- Informația care este menționată la nesfârșit în fiecare articol. Acestea sunt informații standard despre subiect și nu ar trebui să fie omise din conținut, altfel conținutul va fi incomplet.
- Informațiile cheie pe care majoritatea articolelor nu le acoperă sau doar le ating. Aceasta este una dintre componentele care îți vor diferenția conținutul.
În continuare, haide să culegem câteva date de la bunul și bătrânul Google
Dorim să găsim conținut care are un istoric dovedit de obținere de backlink-uri și de poziționare în Google. Fă o foaie de calcul pentru această etapă:
- Scrie cuvântul cheie în Google și caută URL-urile primelor 10-20 de rezultate ale căutării (lasă la o parte paginile Wikipedia și altele asemenea).
- Încarcă fiecare URL într-un program de verificare a backlink-urilor, cum ar fi Ahrefs sau SEO Spyglass. Copiează și lipește în foaia de calcul toate URL-urile care au primit numărul corect de backlink-uri.
- În funcție de domeniul tău de expertiză, acest prag ar putea fi mai mult de 10 backlink-uri – sau ar putea fi mai mult de 50. Nu poți să îți dai seama fără să te uiți relativ. Uită-te la numărul de backlink-uri pe care le primesc articolele clasate în top și compară-le cu cele mai puțin clasate. Acest lucru îți va da o idee despre cum arată un număr impresionant de backlink-uri.
- La sfârșit, parcurge fiecare articol și notează aceleași două informații pe care le-ai notat în cazul articolelor anterioare.
Ce a mai rămas?
Până acum știi ce articole s-au dovedit a duce la share-uri sociale, backlink-uri și poziții în motoarele de căutare.
Dar știi și:
- Care dintre informațiile găsite trebuie să incluzi
- Ce informații fac conținutul tău să iasă în evidență
- Ce conținut este împărtășit de cele mai influente persoane/companii pe tema respectivă (și cine sunt acestea!).
Nu e rău. Dar acum este momentul să-ți faci conținutul mai bun decât orice altceva.
Creează un conținut fantastic, mai bun decât alții
Pentru că ai citit toate articolele cele mai distribuite, vei cunoaște îndeaproape cel mai bun conținut pe subiectul ales. Acum este momentul să-ți îmbunătățești conținutul. Obiectivul tău ar trebui să fie acela de a deveni sursa numărul unu de informații.
Cum poți realiza acest lucru?
Ei bine, ai mai multe opțiuni:
- Fă-l mai lung. Fiecare cuvânt contează, mai multe informații = mai multă valoare. Conținutul mai lung are, de asemenea, o valoare percepută mai mare, deoarece are un „factor de uimire” care îi face pe oameni mai predispuși să îl partajeze. De exemplu, dacă majoritatea articolelor actuale au 5-10 sfaturi, al tău ar putea avea 15-20 de sfaturi, declanșând factorul „wow”. În ceea ce privește poziționarea pe Google, un studiu a constatat că cel puțin 1.500 de cuvinte reprezintă un bun punct de plecare pentru a fi poziționat pe prima pagină (și, astfel, pentru a obține mai multe backlink-uri).
- Asigură-te că este fezabil. Gândește-te la articolul tău ca la o rețetă pentru cină. Oferă oamenilor instrucțiuni pas cu pas despre cum să pună în aplicare ceea ce predai. Creează un link către instrumente și resurse credibile care îi vor ajuta. Oferă-le tot ceea ce au nevoie pentru a stăpâni subiectul. Cu cât mai multă valoare tangibilă obțin oamenii din conținutul tău, cu atât este mai probabil ca aceștia să îl distribuie pe rețelele sociale.
- Fă-o vizuală. Include capturi de ecran, diagrame, imagini și clipuri video pentru a-ți explica subiectul. Acest lucru nu numai că va face conținutul tău mai util, dar poate crește și valoarea percepută a acestuia.
- Asigură-te că este ușor de utilizat. Atunci când creezi conținut, ia în considerare experiența utilizatorului. Include linkuri de navigare text pentru ca oamenii să poată trece de la o secțiune la alta. Creează un cuprins la începutul conținutului și, în cadrul fiecărei secțiuni, creează un link care să ducă oamenii înapoi la începutul paginii.
Toate aceste lucruri adaugă valoare dincolo de informațiile pe care le predai oamenilor. Aceasta face ca conținutul tău să fie mai ușor de partajat și de legat. Ce obții din share-uri și link-uri?
Așa este!
Trafic, abonați și clienți potențiali.
Promovează-ți conținutul pentru a crește cotațiile sociale și traficul
Acum, că ai atât de mult conținut fantastic, este timpul să-l distribui în lume. Iată câteva canale generatoare de trafic pe care le poți încerca:
Aceste strategii te vor ajuta să generezi un trafic consistent cu ajutorul conținutului tău. Dar, dacă ești în căutarea unei creșteri mari de trafic, vei avea nevoie de puțină muncă musculară. Acum, dacă nu ai un număr mare de urmăritori în social media, o listă de e-mail sau contacte puternice, acest lucru poate fi dificil de realizat.
Soluția este să valorifici adepții altora, chiar dacă nu ai o relație personală cu ei. Tot ceea ce trebuie să faci este să găsești persoane cu influență în social media din zona ta și să le ceri să distribuie conținutul tău urmăritorilor lor.
Știu. Nu ești genul care să cere, nu-i așa? Ești obișnuit ca lucrurile să se întâmple sub controlul tău? Și eu sunt la fel. Dar trebuie să lași mândria deoparte și să ai puțină umilință, pentru că nu vrei să ratezi rezultatele pe care ți le poate aduce acest lucru.
Caută acele persoane influente pe care le-ai menționat mai devreme.
Dacă ai inclus resurse suplimentare în conținutul tău, probabil că ai menționat deja și ai creat un link către unii dintre acești influenceri.
Revizualizează din nou conținutul tău și caută locuri suplimentare în care să prezinți alți influenceri, bineînțeles. Aceste mențiuni vor fi biletul tău de intrare în inboxul influencerilor.
Apoi, întocmește o listă de influenceri pe care îi poți contacta în legătură cu conținutul tău, începând cu cei pe care i-ai menționat deja, și trimite-le un e-mail.
Cum creezi conținut care poate schimba vieți?
Conținutul este un instrument de marketing atât de puternic, deoarece are un impact asupra vieții oamenilor.
Dacă ajuți pe cineva să rezolve o problemă pe gratis, acesta te asociază cu soluția. Devii cel care i-a ajutat atunci când a avut nevoie. În mintea lor, ești persoana sau afacerea care le-ai împărtășit secretele meseriei tale – pe gratis și fără plată. Acesta este un dar prețios.
Atunci, oamenii încep să te vadă ca pe un profesor, mai degrabă decât ca pe o afacere, iar valoarea imensă a conținutului tău începe să facă marketing pentru tine.
Oamenii sunt în mod inerent sceptici față de întreprinderi și față de motivele acestora. Dar au încredere în profesori. Cu cât conținutul tău este mai valoros, cu atât au mai multă încredere în tine. Și nu vor avea încredere doar în tine. De asemenea, vor avea încredere în calitatea produselor și serviciilor tale.
Deci, cum poți crea conținut care să îmbunătățească viețile oamenilor și, în același timp, să-ți atingi obiectivele de afaceri?
Îți pasă cu adevărat de oamenii pe care îi deservește afacerea ta. Cultivează dorința de a-i ajuta cu adevărat să își rezolve problemele. Acesta va fi primul și cel mai important obiectiv al tău. Acesta va fi obiectivul tău. Nu banii, nu este vorba de vânzări. Nu trafic, cereri de informații sau abonați. Este de a ajuta oamenii pe care afacerea ta îi deservește cu dragoste autentică.
Iar cu tacticile și strategiile pe care le înveți aici, restul se va aranja de la sine.
La urma urmei, conținutul nu este doar un instrument de marketing. Este o modalitate de a îmbunătăți viețile.