A fi un bun lider este mult mai greu decât credem. Uneori se pare că toată lumea vrea să fie un lider, dar nu toată lumea are calități de lider. Din fericire, conducerea este o abilitate care poate fi învățată. Iar cel mai frecvent mod de a învăța este să faci greșeli uriașe.
Dar un mod mai puțin dureros de a învăța este să înveți din greșelile altora. Așadar, având în vedere acest lucru, iată câteva dintre cele mai frecvente greșeli de leadership și cum să le evitați.
- Paralizat de frică
Puțină teamă poate fi un lucru sănătos care te face să te oprești și să te gândești înainte de a lua orice decizie. Există o mulțime de lucruri în viață de care ar trebui să ne fie frică, cum ar fi rechinii albi și elevii de liceu cu conturi de Instagram. Dar atunci când te paralizează frica, este o mare problemă.
Soluția: mai întâi recunoaște că-ți este frică, iar temerile tale pot fi valabile. Este posibil să pierzi bani, clienți sau membri ai echipei din cauza unei decizii, dar nu poți lăsa această posibilitate să vă conducă.
Cel mai bun mod de a lovi frica acolo unde o doare cel mai tare este de a găsi un sistem pentru a o gestiona. Stabilirea unui termen limită, colectarea de fapte și opțiuni și elaborarea unui scenariu în cel mai rău caz sunt doar câteva exemple de măsuri pe care le puteți lua pentru a vă învinge teama. Și nu uita, ai fost promovat într-o poziție de conducere cu un motiv – ai ceea ce-ți trebuie și echipa ta are nevoie de tine, așa că nu da înapoi acum!
- Angajarea persoanelor nepotrivite
Una dintre cele mai mari greșeli pe care le fac antreprenorii este să angajeze prea repede, doar pentru că au nevoie de cineva. Acest lucru va cauza doar mai multe probleme pe parcurs, iar peste câteva luni va trebui probabil să treci prin același proces de angajare atunci când va trebui să concediezi acea persoană nebună.
Soluția: acordă-ți timpul necesar pentru a găsi persoana perfectă pentru acest post. Trebuie să fie o persoană harnică, onestă, care să fie de acord cu misiunea companiei tale (ca să nu mai vorbim de competențele necesare pentru postul respectiv) și, uneori, poate dura ceva timp până să găsești o astfel de persoană.
- Obsedatul de control
Știu, știu. Această companie este copilul tău și nimeni nu se poate ocupa de ea așa cum o poți face tu – dar pentru ca ea să crească, trebuie să renunți la ea. Îți amintești de acei oameni pe care i-ai supus unor interviuri riguroase? Trebuie să ai încredere că știu ce fac și că au abilitățile necesare pentru a face o treabă bună. (Altfel, de ce i-ai angajat?)
A lucra pentru un manager care se comporta ca un dictator face întregul mediu intimidant, stresant și mizerabil. Poate că ne place slujba în sine, dar de multe ori nu ne dorim să mergem la birou și nu ne putem gestiona bine propria echipă din cauza șefului. Nu fi așa!
Soluția: Dacă ai încredere în membrii echipei tale, fă un pas înapoi și lasă-i să reușească, indiferent cât de mult te enervează. Desigur, atunci când cineva se alătură echipei, trebuie să predai și să observi până când își dovedește competența și integritatea. Dar, odată ce s-au dovedit a fi buni, încetează să le mai faci micromanagement, altfel nu-și vor atinge niciodată potențialul maxim – și ar putea chiar să renunțe din cauza frustrării.
- Nu ești aliniat cu echipa ta
La capătul celălalt al spectrului față de obsedații de control se află cei pe care îmi place să-i numesc lideri pescăruși: vin, țipă, se cacă pe toată lumea și apoi zboară. Cu alte cuvinte, nu sunt foarte buni la comunicare și nu au nicio idee despre ce se întâmplă cu echipa lor. Nimeni nu știe ce gândesc cu adevărat, cu excepția câtorva ocazii în care dau instrucțiuni sau critică ceva. Acest lucru este rău pentru că transparența creează încredere – membrii echipei trebuie să te cunoască și viceversa pentru a dezvolta o relație reală.
Soluție: Dacă este posibil, organizează întâlniri individuale regulate cu fiecare dintre raportorii tăi direcți pentru a verifica cum decurge activitatea lor și cum se descurcă în general. Fă din acest moment un moment în care ei pot veni la tine cu orice preocupări, întrebări, probleme sau chiar victorii – și fii dispus să îi asculți.
Pe de altă parte, lasă echipa să știe ce ai în minte și în inimă. Nu trebuie să cânți și să dai cu mâna dacă nu este stilul tău, dar trebuie să comunici cu echipa ta despre motivele pentru care faci lucrurile așa cum le faci.
- Lipsa de conștientizare de sine
Acest lucru merge mână în mână cu detașarea, pentru că dacă nu ești conștient de tine însuți, nici măcar nu vei ști că ești detașat. Dar lipsa conștiinței de sine provoacă o mulțime de alte probleme. Astfel de oameni poartă ochelari de protecție și nu sunt suficient de umili pentru a observa dacă deciziile lor dăunează companiei, dacă clienții nu sunt mulțumiți, dacă angajații lor merg pe coji de ouă sau dacă provoacă sau nu alte probleme. Aceștia doar își fac treaba și își încasează salariile fără să știe dacă sunt sau nu manageri eficienți.
Soluția: fiecare lider ar trebui să aibă un plan de dezvoltare personală pentru a continua să avanseze și a nu rămâne blocat în aceeași rutină mediocră. Este important ca liderii să nu creadă că le știu pe toate odată ce au ajuns la locul de muncă de vis. Întotdeauna există noi abilități de învățat, cărți de citit, oameni de ajutat și probleme de rezolvat. Așa că nu te lăsa să te ofilești! Ultima etapă a unei căi clare către o muncă plină de sens este aceea de a te dărui, ceea ce înseamnă că mai ai mult de lucru cu sacrificiu de sine.
În plus, trimiterea unui sondaj privind brandul personal colegilor tăi – sau chiar angajaților – te poate ajuta să descoperi orice puncte moarte în materie de leadership care ți-ar fi putut scăpa.
- Neglijarea viziunii
Dacă compania ta nu are o viziune pe termen lung și dacă angajații nu au o viziune clară asupra misiunii companiei, moralul se va duce pe apa sâmbetei foarte repede. Nimeni nu vrea să creadă că va face același lucru în fiecare zi pentru tot restul vieții. Lipsa unui plan pentru viitor este o veste proastă.
Soluția: acordă-ți puțin timp pentru a te gândi serios la viitorul echipei pe care o conduci. Ce vrei să fie adevărat peste o lună? Peste un an? Peste zece ani? De asemenea, asigură-te că ai creat o declarație de misiune pentru echipă sau companie (dacă nu ai deja una) și că fiecare angajat știe care este aceasta. Comunică modul în care intenționezi să dezvolți echipa și ce oportunități de dezvoltare va avea fiecare membru al echipei pe parcurs. Dă-le ceva în care să creadă și pentru care să muncească!
- Rezolvarea conflictelor
Îmi place o dezbatere bună, dar, în general, majoritatea oamenilor urăsc conflictele. Și înțeleg de ce – nu este un sentiment plăcut atunci când nu ești de acord cu echipa ta sau când simți că ești „tipul cel rău”. Dar a te ascunde de conflicte sau a păstra pacea, menținând toată lumea mulțumită, aproape că intră în teritoriul obsesiei de conformitate. Atunci când un lider înăbușă toate formele de conflict, inclusiv dezacordurile sănătoase, lucrurile pot deveni rapid toxice.
Permite să existe dezacorduri și lasă membrii echipei să revanșeze unii pe alții. Un mare lider încurajează conflictele sănătoase prin crearea unui mediu de susținere în care bârfele, injuriile și agresivitatea pasivă sunt descurajate, iar oamenii sunt liberi să își spună părerile sincere. Dacă este necesar, programează o ședință special pentru tine și echipa ta pentru a rezolva un conflict care a fost înăbușit de o vreme de toată lumea. Lucrând împreună pentru a trece peste neplăceri nu va face decât să construiască o mai mare încredere și o echipă mai puternică.
- Uiți să ai grijă de tine
Este vorba de vechiul concept de a-și pune o mască de oxigen înainte de a-i ajuta pe ceilalți. În calitate de lider, una dintre cele mai mari greșeli pe care le poți face este să lași sănătatea ta mentală, emoțională, fizică și spirituală să treacă în plan secund. Poate că muncești din greu și crezi că somnul este pentru cei slabi, dar mai devreme sau mai târziu te vei epuiza, iar echipa ta va avea de suferit de pe urma acestui lucru.
Soluția este să dormi suficient în fiecare noapte, să mănânci sănătos, să faci exerciții fizice, să faci pauze scurte în timpul zilei și să stabilești limite clare pentru muncă, astfel încât, atunci când nu lucrezi, să te poți relaxa și să fii prezent alături de familie sau de prieteni.
Fă-ți timp pentru reflecție, rugăciune, hobby-uri și orice altceva care te ajută să te întinerești. Să sperăm că oferi concediu medical și timp liber plătit angajaților tăi – asigură-te că beneficiezi și tu de acest beneficiu. Nu încerca să te forțezi să lucrezi chiar dacă te simți epuizat. Nu merită.
- Nu este timp pentru distracție
Știu că distracția nu se află pe lista de priorități, dar dacă totul este în mod constant intens și sub presiune, echipa ta nu se va bucura să lucreze pentru tine.Pur și simplu, echipa ta are nevoie de timp pentru a se relaxa și a crea legături.
Soluția: Nu uita să lași loc pentru un team building ușor în timpul orelor de lucru și găsește modalități de a sărbători ocazional și de a bucura de compania celorlalți. Acest lucru poate fi la fel de simplu ca un prânz de grup sau un happy hour, sau la fel de elaborat ca o ceremonie de decernare a premiilor de lux în fiecare an, în cadrul căreia recunoști munca depusă de echipă. Desigur, nu trebuie să fii cel mai bun prieten cu membrii echipei tale sau nu trebuie să le lași să te sune la ora 23:00, dar nici nu trebuie să fie numai muncă 24 de ore din 24, 7 zile din 7.
Cele nouă greșeli de mai sus sunt doar câteva dintre cele mai frecvente, dar vei descoperi multe, multe altele pe cont propriu. Greșelile fac parte din ființa umană și sunt o parte importantă a conducerii. Dar vestea bună este că poți folosi întotdeauna aceste greșeli pentru a deveni un lider mai bun. Așa că începe, dă-o în bară și învață!