Majoritatea antreprenorilor au vise mari pentru afacerea lor – ceea ce este minunat. Visele mari înseamnă că există speranță pentru viitor. Problema este că, dacă nu faci ceva în privința lor, visele tale vor rămâne în nori. Trebuie să-ți conduci intenționat afacerea în direcția pe care dorești să o iei, cu obiective bine stabilite, nu să o lași să te conducă. Pentru că, așa cum spunea Zig Ziglar, „Dacă nu țintești nimic, întotdeauna vei nimeri”.
Așadar, pentru a-ți realiza visele, trebuie să-ți stabilești obiective de afaceri. Obiectivele forțează pași practici în viața ta pentru a-ți aduce visele din nori în realitate. Aceștia sunt cei care fac ca lucrurile să se întâmple pe teren.
Dar înainte de a începe, ai nevoie de o viziune pentru afacerea ta. Fără o viziune, ai putea ajunge să-ți stabilești obiective superficiale, care nu contează cu adevărat pentru tine sau pentru visele tale. Așa că trebuie să începi de acolo. Apoi scrie-ți viziunea pe o bucată de hârtie și transformă într-o declarație pe care să o poți împărtăși cu echipa ta.
Odată ce ai o viziune, este timpul să-ți sufleci mânecile și să te apuci de treabă.
Folosește acești șapte pași pentru a stabili obiective pe termen scurt care te vor ajuta să te apropii de viziunea pe care o ai pentru afacerea ta:
-
Identifică-ți prioritățile
Majoritatea antreprenorilor au un milion de lucruri pe care vor să le facă. Dar, uneori, trebuie să renunți la un mic progres în multe domenii pentru a face progrese semnificative în domeniile care contează cel mai mult. O analiză SWOT (Puncte tari, Puncte slabe, Oportunități și Amenințări) este o modalitate foarte bună de a identifica aspectele pe care trebuie să te concentrezi acum pentru a te apropia de viziunea ta. Pe măsură ce iei în considerare aceste lucruri, precum și timpul și resursele disponibile, vi putea stabili prioritățile pe care trebuie să le abordezi mai întâi și apoi să te ocupi de unul sau două dintre aceste lucruri pe rând.
-
Identifică ce vrei să obții, și stabilește obiective de afacere
Obiectivele vagi nu sunt obiective, ci dorințe. Trebuie să fii specific cu privire la ceea ce dorești să realizezi, altfel nu se va întâmpla nimic. De exemplu, poate dorești să câștigi mai mulți bani. Dar cât de mult mai mult? Cum vrei să o realizezi? Un obiectiv mai specific ar fi: „Vreau să-mi cresc veniturile din afaceri cu 10%”. Acesta este un lucru cu care poți lucra și pe care îl poți împărți în obiective mai mici.
Face ca obiectivele tale de afaceri să fie măsurabile prin definirea unor indicatori cheie de performanță (KPI) – aceștia sunt doar măsurători pe care le poți urmări pentru a-ți face o idee despre rezultatele pe care le obții. Progresul măsurabil se numește tracțiune și este ceea ce tu și echipa ta trebuie să vedeți pentru a vă menține piciorul pe accelerație zi de zi. Iar atunci când poți observa progresele înregistrate în atingerea obiectivelor tale, te înfierbântă! Urmărește acești indicatori pentru a vedea cum funcționează strategia ta. Dacă nu-ți atingi indicatorii de performanță (KPI), poate însemna că tu și echipa ta trebuie să vă puneți pe picioare sau pur și simplu să încercați o abordare diferită.
-
Ai un termen limită
Următorul lucru pe care trebuie să-l faci este să stabilești un termen limită. Obiectivele limitate în timp pot fi împărțite în micro-obiective pentru a măsura progresul. Dorești să-ți crești veniturile cu 10%? Grozav! Până când? Odată ce ai această dată, poți împărți acest obiectiv în activități care au loc în fiecare zi. Și asigură-te că termenul este suficient de strâns pentru ca tu și echipa ta să vă puteți strădui să atingeți obiectivul în fiecare zi, dar nu atât de nerealist încât să devină copleșitor.
-
Pune-ți obiectivele în scris
Fapt amuzant: Persoanele care își notează în mod regulat obiectivele câștigă de nouă ori mai mult într-o viață decât cele care nu o fac. Imaginează-ți asta! Dacă dorești ca obiectivul tău să fie real, trebuie să îl pui în scris și să îl faci vizibil pentru tine și pentru echipa ta. Nu o scrie doar într-un jurnal și apoi aruncă acel jurnal în dulapul de arhivă. Afișează o tabelă de marcaj, atârnă un banner sau creează ceva pentru biroul fiecărui membru al echipei tale – pune-ți obiectivele pe hârtie, în mod intenționat.
Dacă ai o viziune mare (cu alte cuvinte, un obiectiv important pentru afacerea ta), trebuie să-ți entuziasmezi echipa. Echipa ta trebuie să vadă rolul pe care îl poate juca, astfel încât, în loc să le impui un obiectiv, să-i faci să facă parte din el. Dacă managementul stabilește obiective pentru echipa sa fără a crea participare, nu stabilește obiective, ci cote. Și nimănui nu-i plac cotele. Împărtășește „motivul” din spatele obiectivelor. Pentru a crea un consens în echipa ta, mâna dreaptă trebuie să știe de ce face mâna stângă ceea ce face.
-
Sărbătorește momentele importante
Este ușor să treci de la un proiect la altul fără să te oprești să te uiți în jur și să vezi ce ai realizat. Nu așa se trăiește viața! Și, în plus, ceea ce este recompensat se repetă. Serios, atunci când sărbătorești victoriile, atât cele mari, cât și cele mici, trimiți un semnal creierului tău care îți spune că acțiunea sau comportamentul respectiv merită să fie repetat în viitor. Așadar, ce vei face pentru a sărbători micile victorii în drumul spre marele tău obiectiv?
Nu uita că obiectivele nu sunt dorințe, vise sau chiar viziuni. Obiectivele sunt cele care aduc aceste lucruri pe teren și creează pași de acțiune concreți pentru a le transforma în realitate. Iar obiectivele mari necesită o coloană vertebrală mare – care apare doar atunci când îți pasă profund de rezultat. Dacă îți pasă de rezultat, vei lucra în mijlocul lucrurilor.