În ultimele câteva decenii s-a produs o schimbare lentă în modul în care găsim sensul vieții noastre. În loc să tratăm munca ca pe o modalitate de a ne câștiga existența, vrem să lucrăm cu pasiune. Căutăm un loc de muncă care să ne ofere un scop: un studiu recent a arătat că 83% dintre lucrători doresc să găsească un sens în munca lor zilnică.
Ne petrecem jumătate din timpul de veghe – uneori chiar mai mult – la locul de muncă, așa că nu este de mirare că vrem să ne bucurăm de el. Mai mult, schimbările recente din lume și din economie i-au determinat pe mulți oameni să-și reevalueze prioritățile. Cu toate acestea, doar 5% dintre lucrători consideră că postul lor actual este cel mai semnificativ loc de muncă pe care l-ar putea ocupa. Ești unul dintre norocoșii care pot spune deja „sunt pasionat de munca mea”? Dacă nu, acum este momentul să descoperi cum să-ți găsești pasiunea în munca ta.
Ce este pasiunea pentru muncă?
Pasiunea pentru muncă înseamnă că ești entuziasmat de ceea ce faci. Găsești un sens și un scop în munca ta. Te concentrezi asupra fiecărei zile și nu-ți găsești niciodată scuze pentru că nu reușești să faci lucrurile. După cum a rezumat legendara Oprah Winfrey: „Pasiunea este energie. Simți puterea care vine din concentrarea asupra a ceea ce te entuziasmează”.
Ești pasionat de munca ta? Este ușor de spus. Oamenii pasionați se ridică din pat în fiecare dimineață plini de energie și de viață. Aceștia sunt pe deplin implicați și pierduți în munca lor. Te gândești mereu cum poți face mai mult, cum poți fi mai mult și cum poți contribui mai mult – și muncești din greu pentru a atinge aceste obiective. Rămâi dedicat proiectelor și companiei tale. Și continui să înveți și să te dezvolți. Numai atunci poți spune cu adevărat „sunt pasionat de munca mea”.
Beneficiile pasiunii pentru muncă
Întrebarea „Ce este pasiunea pentru muncă?” este mai mult decât o simplă definiție. Pasiunea pentru muncă poate contribui la dezvoltarea ta personală și profesională, precum și la succesul companiei tale. Studiile arată că angajații „pasionați” – cei care simt pasiune pentru munca lor – obțin, de asemenea, salarii mai mari și un statut organizațional mai bun. De asemenea, aceștia se simt mai împliniți în munca lor și au tendința de a rămâne mai mult timp la aceeași companie.
De ce are pasiunea atât de multe beneficii? Dacă ești pasionat de munca ta, ești capabil să experimentezi și să îmbrățișezi darul impulsului. Concentrarea ta este îmbunătățită. Nu-ți mai este teamă de eșec. Devii mai creativ și mai inovator. Este genul de energie de care conducerea nu se poate lipsi și pe care o recompensează cu promovări, majorări și bonusuri.
Cum ne găsim pasiunea la locul de muncă?
Fiind pasionat de muncă, te va ajuta să-ți realizezi potențialul în viață, să fii mai productiv și să câștigi mai mult. Sună uimitor – și poți începe chiar acum. Dacă vrei să spui „sunt pasionat de munca mea” astăzi și pentru tot restul vieții, urmează aceste opt strategii.
Schimbă-ți perspectiva
Dacă simți că nu ești pasionat de munca ta, știi deja că sensul este totul. Dar poate că nu știi că poți alege să dai sens experiențelor tale. Poți să-ți schimbi perspectiva pentru a te concentra pe aspectele pozitive. Poți alege să vezi partea bună a muncii tale, fie că este vorba de îmbunătățirea vieții altora, de realizarea unor produse de care oamenii au nevoie sau de contribuția la bunul mers al lumii.
Conectează-ți munca la scopul tău
Deși adesea căutăm împlinirea în muncă, aceasta nu trebuie să fie cea mai importantă parte a vieții noastre. Trebuie să descoperim un scop mai mare, cum ar fi să facem un bine comunității noastre, să petrecem timp cu familia sau să călătorim în lume, și să ne conectăm munca noastră la acest scop. Dacă dorești să petreci timp cu familia, iar locul de muncă îți permite să găsești un echilibru între viața profesională și cea privată, aceasta este o modalitate de a te ajuta să-ți atingi obiectivele mai mari.
Conectează-te cu alții
O altă modalitate de a deveni mai pasionat de muncă este să devii pasionat de cei cu care lucrezi. Construiește relații cu colegii de muncă. Fă cunoștință cu familiile lor. Descoperă ce le place să facă. Întreabă-le despre obiectivele lor de viață. Dacă simți că faci parte dintr-o echipă, ajutându-i pe alții să-și trăiască pasiunea, poți deveni și tu pasionat. În plus, pasiunea este contagioasă – entuziasmul lor se poate răsfrânge asupra ta.
Face mai mult din ceea ce îți place
Pentru mulți dintre noi, există părți ale muncii noastre care ne pasionează, iar altele care nu ne plac atât de mult. S-ar putea să-ți placă să conduci ședințele săptămânale ale echipei, dar să urăști birocrația. Îți place să faci prezentări, dar nu-ți place să angajezi personal. Sau îți place să scrii, dar nu-ți place să faci prezentări. S-ar putea să nu poți evita să faci lucruri care nu-ți plac, dar poți căuta modalități de a face mai mult din ceea ce-ți place la locul de muncă.
Îmbrățișează creșterea
Uneori, „Sunt pasionat de munca mea” se transformă în „Îmi urăsc munca” – și adesea plictiseala este vinovată. Așa cum spune adesea Tony Robbins, „Dacă nu crești, ești pe moarte”. Pentru a fi pasionat de munca ta, trebuie să te dezvolți atât pe plan personal, cât și profesional. Este timpul să ieși din zona de confort. Alătură-te unui nou club sau unei noi activități la locul de muncă. Oferă-te voluntar pentru un nou proiect sau o sarcină pe care nu ți-ai asuma-o în mod normal. Găsește un mentor. Și hrănește-ți mereu mintea cu informații noi.
Ia o pauză
Oricât de contraintuitiv ar suna, una dintre cele mai bune modalități de a deveni mai pasionat de munca ta este să iei o pauză. Bill Gates își ia două săptămâni libere în fiecare an. Sheryl Sandberg își părăsește biroul la ora 17:30 fix. Reconectarea cu tine însuți este esențială, dar nu trebuie să ai o libertate infinită pentru a trăi după acest principiu. Fă o plimbare la prânz. Îndepărtează-te de calculator timp de 10 minute la fiecare câteva ore. Și nu-ți verifica e-mailul după serviciu.
Ia în considerare o schimbare de carieră
Aceste strategii te pot ajuta să începi să te simți pasionat de munca ta acum, dar dacă încă te întrebi „Ce înseamnă să fii pasionat de muncă?”, este timpul să te reevaluezi. Planul vieții tale – modul în care crezi că ar trebui să fie viața ta – nu corespunde cu adevăratul tău scop. Poate crezi că ai nevoie de bani, de statut, de o casă frumoasă și de o mașină, dar ceea ce-ți trebuie cu adevărat este o carieră care să-ți dea un sens. Atunci când îți reexaminezi planul și scopul, îți dai seama că este timpul pentru o schimbare de carieră.
Zdrobește convingerile limitative
Ce te împiedică cu adevărat să fii pasionat de munca ta? În cele din urmă, este vorba de frică. Teama de eșec te împiedică să-ți asumi riscuri. Sau teama de incertitudine te ține blocat într-un loc de muncă pe care îl urăști doar pentru salariu. Aceste temeri nu sunt reale. Acestea sunt convingerile tale limitative care te împiedică să-ți atingi potențialul maxim. Recunoaște și depășește-ți convingerile limitative și vei deveni cu adevărat de neoprit.