Te-ai aflat vreodată în stadiile incipiente ale unui lucru și apoi l-ai distrus? Acest tip de autosabotaj este, de obicei, rezultatul unei neuroasocieri mixte care asociază durerea și plăcerea cu aceeași situație.
Un exemplu de mesaj mixt cu care te-ai putea identifica este cel al banilor. În cultura noastră, oamenii au asocieri incredibil de amestecate cu bogăția. Fără îndoială, oamenii vor bani. Ei cred că le oferă mai multă libertate, mai multă siguranță, oportunități de a contribui, de a călători etc. Dar, în același timp, cei mai mulți oameni nu depășesc niciodată un anumit nivel de venit, pentru că în adâncul lor asociază „excesul” de bani cu o mulțime de aspecte negative, inclusiv lăcomia, stresul, imoralitatea și condamnarea de către colegi.
Atunci când iei o decizie importantă, dacă creierul tău nu primește un semnal clar despre ceea ce înseamnă durere și ceea ce înseamnă bucurie pentru tine, el intră în supraîncărcare și devine confuz. Prin urmare, dacă devii victimă faptului că acorzi atenție semnalelor contradictorii, poți pierde atât impulsul, cât și puterea de a face pașii decisivi pentru a obține ceea ce îți dorești.
Cu alte cuvinte, dacă îi transmiți creierului tău mesaje contradictorii, vei obține rezultate contradictorii. Data viitoare când te găsești în dificultate în a acționa, ia o bucată de hârtie și notează toate asocierile pe care le ai cu subiectul în cauză, inclusiv cele pozitive și negative.
Poți păstra această foaie de hârtie doar pentru tine, dar te va ajuta să-ți clarifici ceea ce îți îngreunează procesul decizional. S-ar putea să fii surprins să găsești în creierul tău asociații inconștiente despre care nici măcar nu știai că există. De asemenea, ai putea dori să ții cont de faptul că nu contează doar numărul de factori care creează emoții de pe fiecare pagină, ci și greutatea pe care o are fiecare dintre ei. Are vreunul dintre acestea o importanță deosebită sau prezintă un risc semnificativ pentru tine?
Acum că ai toate asocierile pe hârtie, decide care dintre ele sunt valide și care sunt doar judecăți sau concepții greșite. Apoi decide care sunt cele care sunt cu adevărat importante pentru tine.
Odată ce ți-ai prezentat toate asocierile în alb și negru și ai renunțat la mesajele contradictorii, va fi mult mai ușor să mergi mai departe cu încredere – și să obții rezultatele pe care le dorești.