O economie deprimată sau o încetinire a afacerilor personale ne obligă să renunțăm la așteptările noastre cu privire la clienții noștri „ideali” sau preferați. Acum poți învăța cum să intri pe piață în recesiune.
Nu este momentul să fii pretențios în privința criteriilor. S-ar putea să fii nevoit să încalci unele dintre regulile pe care le aveai până acum față de cei cu care faci afaceri. Învață cum să intrați pe piață într-o perioadă de recesiune.
De exemplu, să presupunem că clienții tăi sunt, de obicei, doar companii din Fortune 500. Merită să te gândești să accepți comenzi de la firme mai mici, deoarece trebuie să adopți un plan de joc adecvat pentru a te asigura că poți să te avânți și să cucerești chiar și atunci când situația devine dificilă.
Ceea ce ai făcut ieri a funcționat, dar este puțin probabil să fie relevant astăzi sau mâine, așa că trebuie să fii dispus să-ți deschizi baza de clienți pentru a compensa orice regres de la lista ta obișnuită.
În cazul în care profilul clientelei tale tipice a scăzut sau clienții și-au redus bugetele, vi fi nevoit să te uiți de unde ar putea veni oportunitatea de afaceri.
Atunci când economia se schimbă, toate considerațiile și acțiunile tale anterioare trebuie să se schimbe odată cu ea.
Acum este momentul să fii pregătit să schimbi deciziile din trecut pentru a merge mai departe și pentru a-ți atinge obiectivele în această „economie a coroanei”.
De exemplu, să spunem că ai o firmă de contabilitate care, în mod tradițional, lucrează doar la rapoarte anuale importante. Acum ai putea lua în considerare producerea unor rapoarte trimestriale mai mici – fără acordul anual obișnuit – pentru a genera niște venituri atât de necesare. Poate că ai putea să-ți extinzi profilul de client pentru a include firme mai mici.
Acest lucru nu înseamnă că trebuie să-ți arunci standardele pe fereastră și să lucrezi pentru oricine te sună. Pur și simplu îți ajustezi criteriile de acceptare în timpul acestei pauze de tranziție pentru a te adapta la o gamă mai largă de solicitări și proiecte.
Așadar, fii realist în această perioadă de criză economică și fii conștient de faptul că trebuie să-ți ajustezi gândirea și practicile de afaceri, adaptându-te la oamenii cu care ești dispuși să lucrezi.
Întreabă-te, de ce nu faci afaceri cu o anumită zonă de cod poștal sau cu un grup de o anumită mărime?
Începe să cauți noi piețe și clienți și investește energie și resurse în identificarea a ceea ce trebuie să faci pentru a le obține. Uită ziua de ieri și concentrează-te în schimb asupra a ceea ce trebuie să faci pentru un viitor mai bun.
Reevaluarea listei de prospecți ar trebui să fie întotdeauna o bază operațională, dar acum este și mai importantă. Ai nevoie de clienți, de relații, de afaceri, de acțiune, de noi contacte și de noi afaceri. Trebuie să te adaptezi la pierderea de oportunități și venituri din cauza constrângerilor de pe piață.
Aceste noi considerații – și dorința ta de a lucra cu o gamă mai largă de oameni – te pot duce la deschiderea unor oportunități pe care nu le-ai fi putut imagina înainte, la extinderea bazei de putere și la găsirea de vânzări și clienți pe care poate că l-ai fi ratat, refuzat sau ignorat în vremuri mai bune.
Cât de departe mergi cu această abordare depinde de tine.
Dacă, de exemplu, onorariul proiectului este de obicei de cel puțin 1.000 de lei, poți accepta proiecte de 500 de lei, dar probabil că nu vei accepta un proiect de 50 de lei. Dacă te gândești bine, probabil că există o mulțime de lucruri pe care le faci în fiecare zi pe gratis.
Deși prezentarea inițială pe care o faci cuiva înainte de a obține afacerea te costă bani, de obicei este gratuită pentru acea persoană și este posibil să nu obții afacerea. Ar trebui să rămâi întotdeauna deschis la noi contacte pentru a stabili noi relații care, într-o zi, ar putea deveni clienți obișnuiți.
În perioadele de criză economică, fii realist și fii conștient că, pentru a merge mai departe, va trebui uneori să-ți schimbi mentalitatea, oamenii cu care ești dispus să lucrezi și modul în care îți desfășurezi activitatea.