Mixul de marketing este alcătuit din toate activitățile de marketing, folosite de o companie, în diferite situații ale pieței.
Evidențiază cele mai importante elemente ale marketingului și relația puternică între ele.
Poate fi folosit de către afacerile mici, pentru stabilirea țintelor și pentru alegerea activităților de marketing dar și pentru analizarea concurenței. În același timp poate fi util și în testarea strategiei actuale de marketing.
În ziua de azi, mixul de marketing este folosit pe scară largă atât în educație, cât și în exercițiu.
Cele 7 P-uri sunt componentele mixului de marketing, și numele lor provine din denumirea lor în limba engleză.
Product: Produsele și serviciile companiei trebuie să fie în centrul fiecărei element al mixului de marketing. Acest lucru ne oferă răspunsuri la niște întrebări importante, precum: Ce probleme rezolvă produsul pentru clienți? De ce acest produs este cel mai bun pentru rezolvarea problemei respective?
Price: Când realizăm strategia de stabilire a prețului, trebuie să ținem cont de mai multe lucruri: cât este dispus clientul să plătească, cât costă producția și transportul produsului. Prețul plătit trebiue să fie în conformitate cu valoarea primită.
Promotion: Toate strategiile și tehnicile de comunicare și de marketing, precum reclame, social media marketing, marketing prin e-mail, sau PR, aparțin politicii de comunicare. Produsul trebuie comunicat acolo, unde grupa țintă este prezent.
Place: Produsele și serviciile ajung la consumator prin canalul de vânzări. Canalele de vânzări pot fi directe și indirecte. Prin canale directe consumatorul primește produsul direct de la producători. Când vorbim despre canale indirecte, mai este prezent un vânzător intermediar.
People: Un serviciu clienți bun contribuie în mare parte la creșterea vânzărilor, și a numărului de clienți. Este foarte important, ca persoana, care reprezintă compania în față cu clienții, să aibă o cunoștință amplă și exactă despre produs, serviciu.
Process: Procesul de livrare a produsului, serviciului trebuie să fie efectiv de încredere, dar este foarte important și să fie în corespondență cu imaginea companiei.
Physical evidence: Elementele de mediu și materiale includ tot ce ține de existența mărcii pe piață, și dovedirea vânzărilor. Acestea pot fi spații de afaceri, site-uri web și chitanțe tipărite sau digitale. Mixul de marketing trebuie să ia în considerare tot ce un client poate vedea sau auzi despre companie.
La crearea mixului de marketing să fim foarte atenți, ca cele 7 P-uri să fie consistente.
Comments are closed.