Mentalitate de abundență?

 

Ai fost vreodată la un restaurant drăguț, ai luat o cină delicioasă într-un cadru frumos, cu servicii excelente, iar apoi ai primit o notă de plată care aproape că te-a făcut să cazi de pe scaun? Cum ți-a schimbat asta starea de spirit? Ai plecat de la restaurant cu încântare despre experiența trăită, sau te plângeai de nota de plată?

În loc să practicăm o mentalitate de abundență, de ce avem tendința de a ne concentra pe aspectele negative ale unei situații sau experiențe? De ce, în cazul restaurantului, a fost mai ușor să ne concentrăm pe cât de piperată a fost nota de plată, decât să ne cufundăm în mâncarea excelentă, în împrejurimile plăcute sau în serviciul ospitalier? Pentru că, în loc să se concentreze pe recunoștință și abundență, creierul uman este programat pentru un singur scop – supraviețuirea.

Creierul nu este conceput pentru a te face fericit, ci pentru a te ajuta să supraviețuiești. Întotdeauna caută ceea ce-ți poate face rău și amplifică ceea ce este rău. Suntem programați să acționăm dintr-un loc al lipsei și al fricii. Dar iată cum stă treaba – tu alegi pe ce te concentrezi. Poți învăța cum să-ți dezvolți o mentalitate de abundență. Amintește-ți că ceea ce este rău este întotdeauna disponibil, dar și ceea ce este bun.

abundență

Ce este mentalitatea de abundență?

Mentalitatea de abundență este convingerea că există suficiente resurse pentru toată lumea din lume și că suntem recunoscători pentru tot ceea ce ne oferă universul. Se vorbește adesea despre aceasta în contrast cu mentalitatea de lipsă de resurse, credința că resursele lumii sunt limitate – atunci când o persoană primește ceva, toți ceilalți rămân cu mai puțin.

Aceste două mentalități diferite ne pot schimba întreaga perspectivă. Persoanele cu o mentalitate de raritate se concentrează pe nevoile nesatisfăcute: ceea ce au alții și ei nu au. Au tendința de a gândi pe termen scurt și de a avea relații mai puțin satisfăcătoare. Oamenii cu o mentalitate de abundență se concentrează pe ceea ce au deja și sunt împăcați cu momentul prezent. Pentru că nu trăiesc într-o stare de teamă, ei experimentează numeroasele beneficii ale recunoștinței și pot lua decizii și face planuri mai bune pentru viitor. Sau, așa cum spune Tony Robbins: „Când ești recunoscător, frica dispare și apare abundența”. 

Semnele unei mentalități de abundență

Mulți oameni își trăiesc viața fără să se gândească la mentalitatea lor. Este posibil să fii reținut de negativitate fără să vă dai seama. Dacă poți recunoaște aceste semne, poți începe să te îndrepți spre o atitudine de recunoștință și abundență.

  • Sărbătorești succesul celorlalți. O mentalitate de abundență este opusă invidiei și fricii. Crezi că succesul altora nu afectează succesul tău și că vei avea la fel de mult succes. Sărbătorești cu adevărat succesul celor care își ating obiectivele.
  • Dai înapoi. Oamenii cu o mentalitate de lipsă de resurse sunt prea ocupați să ia pentru a da înapoi. Dacă îți oferi voluntar timpul, energia sau aptitudinile, dacă îți dăruiești adesea bunurile sau dacă îți place să ai grijă de cei dragi, ești pe drumul cel bun spre gândirea abundenței.
  • Trăiești în prezent. Când te concentrezi pe recunoștință și abundență, nu-ți faci griji pentru viitor și nu te blochezi în trecut. Știi că singurul lucru care este garantat este prezentul și te concentrezi pe a absorbi totul.

abundență

Cum să dezvolți o mentalitate de abundență

Pentru mulți oameni, este firesc să opereze într-o mentalitate de penurie, în special în lumea corporatistă și în alte medii competitive. Dar atunci când înveți cum să-ți dezvolți o mentalitate de abundență, ți se deschid oportunități pe care nu le credeai posibile.

Examinează-ți convingerile limitative

Credințele limitative sunt convingeri inconștiente pe care le avem despre noi înșine și despre lume și care ne împiedică să ne bucurăm de viață la maxim. Dacă, de exemplu, avem o convingere inconștientă că nu merităm fericirea, atunci chiar și în cele mai bune circumstanțe va fi dificil să înțelegem cum să ne exprimăm recunoștința.

Pe măsură ce începi să cultivi recunoștința în viața ta, observi ce convingeri limitative ai în mod inconștient și examini cum te împiedică să-ți atingi potențialul maxim. Atunci când începi munca grea de a înlocui convingerile limitative cu o mentalitate de abundență, vei descoperi cum convingerile tale afectează aproape fiecare domeniu al vieții tale. Asta pentru că convingerile noastre se nasc dintr-o combinație de experiențe de viață: baza noastră de cunoștințe, mediul în care trăim (trecut și prezent), evenimentele pozitive și traumatice din viață, rezultatele acțiunilor noastre din trecut și modul în care ne imaginăm viitorul.

Acceptă convingeri mai puternice

Deoarece credințele noastre sunt complexe, descoperirea originilor lor poate fi o provocare. Înlocuirea lor cu convingeri mai sănătoase poate fi și mai dificilă. Cu toate acestea, dacă convingerile existente împiedică atitudinea de recunoștință pe care te-ai angajat să o dezvolți, merită să faci un efort.

Pentru a depăși convingerile care te autosabotează, pune-te într-o stare de spirit pozitivă și fă o listă cu lucrurile pentru care ești recunoscător. Apoi, exersează înlocuirea convingerilor limitative cu convingeri care dau putere. Pe măsură ce descoperi fiecare credință limitativă, întreabă-te: Această credință mă face să avansez pe calea recunoștinței sau mă reține? Cu practică și sârguință, vei descoperi că mentalitățile de abundență și atitudinile de recunoștință devin mai naturale.

convingeri puternice

Acceptă schimbarea

Viața nu va decurge niciodată conform planului. Întotdeauna vor exista surprize neplăcute. Schimbarea este inevitabilă și trebuie să învățăm să acceptăm schimbarea. Posibilitatea de transformare este prezentă în fiecare schimbare pe care viața ne-o oferă, fie că alegem să o acceptăm sau nu.

În loc să ne lăsăm deraiați de schimbările neașteptate din viața noastră, trebuie să învățăm să abordăm schimbarea cu curiozitate. Să începem să practicăm o atitudine de recunoștință, „înmuindu-ne” la schimbare și lăsând-o să intre fără luptă. În loc să-ți spui că ai pierdut ceva, că ai mai puțin din ceva sau că nu vei avea niciodată ceea ce-ți dorești, alege să adopți o mentalitate de abundență și să te concentrezi pe ceea ce ai pentru care să fii recunoscător. Învățând cum să-ți exprimi recunoștința chiar și în circumstanțe dificile, construiești o mentalitate de abundență în tot ceea ce faci.

Ce este gândirea abundenței? Aceasta nu înseamnă că trebuie să-ți exprimi emoțiile sau să trăiești într-o stare de negare. Înseamnă să iei decizia generală de a trăi fiecare zi într-o stare frumoasă, indiferent de situație. Pentru că, dacă ești fericit doar atunci când lucrurile merg așa cum vrei tu, nu vei fi fericit prea des. Și cu cât începi să faci aceste schimbări subtile, cu cât reușești să cultivi o mentalitate de abundență, cu atât mai mult vei începe să experimentezi bucuria – și, în cele din urmă, să îți creezi un nou cămin emoțional.