Unul dintre cele mai importante principii în finanțele personale este „plătește-te pe tine însuți mai întâi”.
Acest lucru nu se aplică doar persoanelor care desfășoară activități independente. Chiar dacă ești angajat în mod tradițional, ar trebui să planifici să plătești mai întâi pe tine, deoarece acest sfat nu se referă cu adevărat la a fi plătit.
„Plătește-te pe tine însuți mai întâi” este o tehnică de economisire a banilor care se concentrează pe economisirea pentru nevoile și bunăstarea ta pe termen lung, înainte de alte cheltuieli.
Află cum funcționează și cum te poate ajuta să economisești bani.
Ce înseamnă „Plătește-te mai întâi pe tine însuți”?
„Plătește-te pe tine însuți mai întâi” înseamnă să îți plătești mai întâi propriile economii și conturi de investiții. Economisind pentru nevoile și cheltuielile pe termen lung, te „plătești” pentru viitor. Plata ta poate include, de exemplu:
- Plasarea banilor în conturile de pensie
- Polițe de asigurare, inclusiv asigurări de viață și de invaliditate pe termen lung.
- Contribuția la un cont de economii pentru sănătate
- Fonduri de urgență
- Achitarea datoriilor
Plătind mai întâi pe tine însuți, îți pui bunăstarea financiară pe termen lung pe primul loc. În loc să te concentrezi doar pe nevoile imediate, cum ar fi facturile sau divertismentul, vei folosi economiile pentru a-ți plăti viitorul înainte de a face orice alte cheltuieli.
De ce este importantă economisirea?
Cheltuielile se împart în două categorii:
- Cheltuieli esențiale: lucruri de care ai nevoie pentru o viață sănătoasă, cum ar fi alimente sau medicamente; și lucruri de care ai nevoie la serviciu, cum ar fi o uniformă sau o conexiune la internet.
- Cheltuieli discreționare: cheltuieli variabile care nu sunt obligatorii, cum ar fi divertismentul, îmbrăcămintea, călătoriile, mobilierul pentru casă, aparatura electronică nouă, mâncatul în oraș, conturile de streaming TV sau abonamentele la săli de sport.
Dacă economisești doar ceea ce îți rămâne la sfârșitul lunii, economisești în a doua categorie: cheltuieli discreționare care variază de fiecare dată. Uneori, în funcție de celelalte cheltuieli, s-ar putea să nu se întâmple deloc. Dacă te gândești la economii doar după ce ai plătit pentru toate celelalte cheltuieli, ai putea ajunge cu ușurință să nu mai ai nimic de economisit.
Dacă plătești mai întâi în conturile de economii și de planificare pe termen lung, economisirea devine o cheltuială obligatorie. Tratează economiile ca pe orice altă factură care trebuie plătită oricum. Și, plătind mai întâi, decizi că bunăstarea ta financiară pe termen lung este cea mai importantă „factură” pe care o plătești.
De ce funcționează această abordare?
Această abordare crește probabilitatea de a economisi o sumă semnificativă de bani. Aceasta transformă economisirea dintr-o dorință într-o necesitate. Ști cât de mult ai la dispoziție pentru cheltuieli discreționare doar după ce ai plătit cheltuielile obligatorii, inclusiv economiile pe termen lung și asigurările.
Ordinul este important și dintr-un alt motiv: poate fi mai greu să renunți la lucruri cum ar fi vizionarea televizorului sau abonamentele la sala de sport pentru a pune 400 de lei pe lună în contul de pensie.
Dar este mult mai ușor să renunți la streaming TV și la abonamentele la sala de sport pentru a plăti chiria. Economisind înainte de a-ți plăti facturile, îți pui în pericol celelalte cheltuieli obligatorii. Astfel, este mai probabil că vi elimina cheltuielile discreționare pentru a menține economiile.
Cum începi să te „plătești”?
Poate fi destul de descurajant să începi să te plătești pe tine însuți mai întâi, atunci când simți deja că te străduiești să ții pasul cu facturile și alte cheltuieli. Dar dacă-ți împărți obiectivele în etape ușor de gestionat, îți va fi mai ușor să începi să economisești.
Există mai multe moduri de a face acest lucru.
1. Automatizează-ți economiile
Banii din salariul tău nu trebuie să ajungă toți în același loc. Dacă câștigi suficient, dar ai probleme în a economisi, trimite-ți salariul în diferite conturi în mod automat.
De asemenea, poți alege să depui o anumită sumă din salariul dvstău. net într-un:
- Un cont de pensie
- Un cont de economii pentru sănătate
- Cont de economii
Banii nu vor apărea niciodată în contul tău curent și nu trebuie să-ți faci grijă cu privire la cheltuirea lor.
Poți configura aceste transferuri din contul tău curent; asigură-te doar că le programezi pentru ziua următoare zilei de salariu, astfel încât să nu fii nevoit să-ți cheltuiești economiile pe altceva.
2. Plătește-ți mai întâi datoriile
Dacă ai datorii cu dobândă mare, cum ar fi împrumuturile personale sau datoriile de pe cardul de credit, concentrează-te mai întâi pe achitarea acestora. În caz contrar, plata dobânzilor va continua să-ți afecteze capacitatea de economisire.
Folosind metoda avalanșei sau a bulgărelui de zăpadă, alocă o anumită sumă din fiecare salariu pentru achitarea datoriilor. Efectuează această plată imediat cu fiecare salariu, astfel încât să nu riști să cheltui plata datoriei pe altceva.
După ce ai eliminat datoriile, ia banii pe care ai folosit pentru a le plăti și începe să-i pui în economii sau într-un cont de pensie.
3. Plătește în avans
Dacă ai o asigurare de viață sau de invaliditate, poți plăti lunar sau poți plăti întreaga sumă anuală deodată. Dacă dorești să-ți plătești mai întâi pe tine însuți, efectuarea de plăți anuale te poate ajuta.
Acest lucru înseamnă că o sumă mai mare se plătește dintr-o singură dată, dar nu trebuie să-ți faci griji cu privire la facturarea lunară.
4. Începe cu puțin
Pentru a te plăti mai întâi, nu trebuie să deschizi brusc zeci de conturi de economii și să închei mai multe polițe de asigurare. Dacă nu ai mai economisit niciodată, trebuie să începi de la zero.
Pentru a-ți spori economiile, ar putea fi necesar să găsești modalități de a obține un al doilea loc de muncă, să te angajezi cu jumătate de normă și să găsești modalități de a-ți reduce cheltuielile.
Chiar dacă nu ai un cont de pensie sponsorizat de angajator, poți deschide un cont de pensie privată prin intermediul unei firme de brokeraj sau al unei bănci. Multe dintre aceste conturi pot avea o contribuție inițială minimă. Dacă dorești să economisești această sumă mai repede, poți să-ți plasezi economiile într-un cont de economii cu randament ridicat, în care să obții o dobândă.
Atâta timp cât efectuezi aceste depozite și transferuri înainte de a cheltui pe orice alte cheltuieli, începe să te plătești mai întâi pe tine.