Spații albe?

Lucrarea pictorului minimalist Jo Baer, Primary Light Group: Red, Green, Blue are trei pătrate albe încadrate de benzi negre și colorate. Datorită psihologiei umane, pătratele par să plutească.

Primary Light Group: Red, Green, Blue demonstrează că nu trebuie să acoperi întreaga pânză pentru a face impresie. Aceeași regulă se aplică și în cazul paginilor de destinație. De fapt, probabil că nu-ți dorești conținut pe fiecare centimetru al paginii de destinație.

Uneori, mai puțin înseamnă mai mult. Spațiul alb are o mulțime de avantaje în ceea ce privește fluxul, structura și impactul asupra paginii de destinație.

Vrei să înveți cum să creezi o pagină de destinație care să valorifice puterea spațiului alb? În acest blog, îți vom explica ce este spațiul alb, ce face acesta pentru a îmbunătăți paginile de destinație și cum îi poți valorifica potențialul.

spațiu alb

Care-i treaba cu spațiul alb?

În designul paginilor de destinație, spațiul alb – uneori numit spațiu negativ – este spațiul dintre elementele de design.

În ciuda numelui, spațiul alb nu trebuie să fie alb sau gol, poate avea culori sau chiar o imagine de fundal. Gândește-te că este spațiul dintre punctele de atracție.

O pagină de destinație are micro și macro spațiu alb:

  • Micro spațiul alb este spațiul dintre elementele mici – spațiul dintre pictograme sau spațiul dintre rândurile de text.
  • Macro spațiul alb este spațiul dintre elementele mari, cum ar fi grafica și coloanele de text.

Poți utiliza micro și macro spații albe în designul paginii de destinație pentru a separa și evidenția diferite elemente.

Spațiul alb crește lizibilitatea

Deși s-ar putea să nu-ți dai seama cât de mult ajută spațiul alb la lizibilitate atunci când este funcțional, poți observa cu siguranță când lipsește.

Ai citit vreodată un document în care cuvintele sunt tipărite până la marginea paginii? Ce zici de acel prieten care ți-a trimis un zid imens de text în loc de rânduri separate? Nu este o distracție amuzantă.

spațiu alb

Lizibilitatea devine și mai importantă pe internet, unde cititorii se așteaptă la răspunsuri rapide la întrebările lor. Un studiu efectuat pe mii de utilizatori de internet a arătat că, în medie, clienții citesc doar 18% din conținutul unui site web. Trebuie să îi ajuți să găsească rapid acel 18% înainte de a renunța.

Spațiul alb face ca pagina să fie mai curată

Spațiul alb este, de asemenea, o caracteristică a designului web modern. Paginile cu mai mult spațiu alb au tendința de a arăta mai puțin dezordonate, mai curate și de mai bună calitate. Deși s-ar putea să ați impresia că „irosești” spațiul negativ, acesta este la fel de important ca și alte elemente de design.

Să analizăm exemple de utilizare a unui spațiu alb minim și strategic.

Dacă ai locuit sau ai vizitat orașul New York în ultimul deceniu sau doi, este posibil să fi văzut reclamele doctorului Jonathan Zizmor înainte de a se retrage în 2016. Aceste reclame erau cunoscute pentru calitatea lor „camuflată”, în parte pentru că puneau foarte multe elemente de design pe o pagină. Nu aveau prea mult spațiu alb micro sau macro – aproape fiecare spațiu era umplut cu text sau forme.

zizmor

Anunțurile au favorizat Zizmor, deoarece a fost principalul pilon al metroului timp de 25 de ani. Dar această abordare s-ar putea să nu funcționeze atât de bine pentru întreprinderile care încearcă să pară moderne.

Compară acest lucru cu un exemplu ceva mai recent, cum ar fi pagina de destinație a cărților electronice Optimonk. Are un design colorat, ca și reclama de la metrou de mai sus, dar folosește mult mai mult spațiu alb. Întinderea mare a spațiului liber – atât macro cât și micro – respectă cele mai bune practici actuale pentru spațiul alb, iar designul acestei pagini de destinație arată mult mai modern ca rezultat.

Dă un impuls paginilor tăi de destinație cu spațiu alb

Spațiul alb servește mai multor scopuri pe paginile de destinație. Odată ce înțelegi diferitele utilizări, poți utiliza mai bine spațiul alb în avantajul tău.

Fluxul direct al utilizatorului

Fiecare pagină de destinație are o ierarhie vizuală care ghidează privitorul prin elementele de design. Poți controla acest flux prin plasarea strategică a spațiului alb. Dacă oferi mai mult spațiu alb în jurul unui element, este mai probabil ca privitorul să se uite mai întâi la acel element.

Acest exercițiu se întoarce la unul dintre principiile de proiectare a paginilor de destinație axate pe conversie ale Unbounce: structura. Poți crea o ierarhie a informațiilor, acordând mai mult spațiu detaliilor mai importante decât celor mai puțin importante.

lending page

Iată exemplul călătoriei vizuale create de Simply Business folosind macro și micro spații albe. În jurul titlului, al subtitlului și al primului buton de apel la acțiune, există o mulțime de spațiu alb macro pentru a atrage privirea acolo. Apoi, pe măsură ce te deplasezi mai departe în josul paginii, vezi procesul în trei etape întrerupt de mai mult spațiu alb. Ochiul tău se îndreaptă automat spre cele mai importante elemente din pagină, datorită spațiului din jurul acestora.

Segmentează-ți conținutul

Spațiul alb poate, de asemenea, să separe textul și secțiunile paginii de destinație pentru a grupa idei similare și a îmbunătăți lizibilitatea. Spațiile dintre rândurile de text, titlurile și paragrafele te ajută să asimilezi informațiile în ordinea dorită. Atunci când pagina de destinație își schimbă tema, spațiul alb macro netezește tranziția.

spațiu alb

Al cincilea principiu al designului de pagini de destinație axat pe conversie – atragerea atenției – este că elementele vizuale trebuie să concentreze atenția asupra celor mai importante părți ale paginii. Atunci când folosești spațiul alb pentru a-ți fragmenta conținutul, ajuți vizitatorii să acorde fiecărei părți atenția pe care o merită.

Cel mai bun exemplu este pagina de destinație ușor de înțeles a Sundae. Sundae folosește spațiu alb în jurul fiecărui punct important dintr-o secțiune pentru a atrage atenția asupra acestuia. De asemenea, acestea combină un contrast subtil de culoare alb/gri cu o mulțime de spațiu negativ pentru a separa cele două secțiuni.

Obține un impact mai mare

Referindu-se la principiul de design al unei pagini de destinație axate pe conversie și care atrage atenția, spațiul alb permite ca spațiul colorat să aibă un impact mai mare. Un element principal înconjurat de spațiu alb creează mai mult impact fără a distrage atenția elementelor din apropiere.

Pagina de destinație Amazon folosește un amestec de spațiu alb pentru a crea un apel la acțiune.

În primul rând, pagina evidențiază caracteristicile și recomandările cu o cantitate moderată de spațiu alb. Apoi, se prezintă apelul la acțiune („Să începem”) înconjurat de spațiu alb. În cele din urmă, secțiunea Întrebări frecvente oferă detalii suplimentare cu un spațiu alb minim.

După un parcurs ușor-ușor prin beneficiile produsului, Amazon te invită să începi, fără distracții. Apoi, dacă ai întrebări, poți consulta secțiunea Întrebări frecvente.

Crește ușurința de utilizare

Dacă folosești spațiu alb pe pagina de destinație, vrei ca utilizatorii să o vadă pe toate platformele. Păstrează spațiul alb în mod constant în toate formatele de afișare, inclusiv pe web și pe mobil. De asemenea, asigură-te că plasarea spațiului alb pe desktop nu împinge lucrurile din cale – sau creează suprapuneri – pe dispozitivele mai mici.

spațiu alb

Este vorba despre cel de-al șaptelea principiu al designului de pagini de destinație axat pe conversie: reducerea fricțiunii. Potrivit Statcounter, în mai 2021, 41,97% din traficul web global provenea de la utilizatorii de desktop și 55,31% de la utilizatorii de dispozitive mobile. Având în vedere că mai mult de jumătate dintre clienții tăi folosesc telefonul mobil pentru a-ți accesa site-ul, vrei ca și aceștia să aibă parte de o experiență excelentă pe pagina de destinație.

De exemplu, pagina de destinație mobilă a ClaimCompass găsește un echilibru între spațiul alb și ușurința de utilizare. În prima secțiune, pagina de destinație mobilă atrage atenția asupra fundalului dintre antet și subtitlu. Apoi, separă beneficiile cu bifurcații și micro spații albe pentru a le menține lizibile. Se simte că fiecare element este la locul potrivit, chiar și cu spațiul alb din formatul mobil.

Nu subestima puterea spațiului alb. Dacă lași elementele de design să respire, acestea își vor îndeplini mult mai eficient scopul propus.